ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Θάνος Τζήμερος Πρόεδρος Δημιουργίας Ξανά

Ένα πετυχημένος επιχειρηματίας, ένας άνθρωπος της αγοράς αναμετράται με το σύστημα και προσδοκά να κάνει την έκπληξη σε αυτές τις εκλογές.

Τον Ιανουάριο του 2015 δεν κατεβήκατε στις εκλογές και γενικά το τελευταίο διάστημα δεν είχατε έντονη πολιτική δραστηριότητα. Τι σας ώθησε τώρα να ενεργοποιηθείτε ξανά και να διεκδικήσετε την ψήφο στις επερχόμενες εκλογές;

Τον Ιανουάριο προβλέψαμε ακριβώς αυτό που θα συνέβαινε. Είπαμε ότι πολύ σύντομα θα ξαναείχαμε εκλογές και δεν υπήρχε κανένας λόγος να αναλωθούμε για κάτι με τόσο σύντομη ημερομηνία λήξης. Οι εκλογές κοστίζουν και σε χρήμα (πάνω από 100.000 ευρώ για κάθε εκλογική αναμέτρηση) που το βάζουμε από την τσέπη μας και σε ενέργεια. Όμως πολιτική δραστηριότητα είχαμε πάντα - και εντονότατη. Κυρίως μέσω αρθρογραφίας πολλών στελεχών της Δημιουργίας και μέσω του ρόλου μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Αυτές οι εκλογές είναι οι πρώτες μετά από την κατάρρευση της αριστερής αυταπάτης, ότι δηλαδή κάπου υπάρχουν λεφτά κι αρκεί να βγεις στον δρόμο να τα διεκδικήσεις ή να εκβιάσεις για να σου τα δώσουν. Ο κόσμος άρχισε να καταλαβαίνει ότι τα ευχάριστα ψέματα τα διαδέχονται δυσάρεστες αλήθειες. Ελπίζουμε οι νοήμονες πολίτες που έχουν βαρεθεί να ψηφίζουν το μη χείρον (το οποίο στην πορεία αποδεικνύεται χείριστο) να δώσουν την ψήφο της καρδιάς τους σε ένα καθαρόαιμο μεταρρυθμιστικό κόμμα. Θέλουμε να πιέσουμε για ουσιαστικές δομικές μεταρρυθμίσεις, που θα απελευθερώσουν την δημιουργικότητα του Έλληνα από τον γύπα του κρατισμού.

Είχατε πει ότι το 1ο μνημόνιο έπρεπε να το έχουμε εφαρμόσει από μόνοι μας πολλά χρόνια πριν. Αρκετοί ίσως να συμφωνούν μαζί σας τουλάχιστον σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές. Τι έφταιξε και φθάσαμε στο μνημόνιο 3 ύστερα από 5 χρόνια ύφεσης και σκληρής λιτότητας;

Σκεφθείτε το λίγο. Ένα νέο, άρα και μικρό κόμμα, που προσπαθεί να αποκτήσει κοινό, παίρνει στο ξεκίνημά του μια τόσο “αντιλαϊκή” όπως παρουσιάστηκε τότε θέση. Θυμάστε ότι ακόμα και η ΝΔ του Σαμαρά ήταν αντιμνημονιακή! Κάποιες άλλες ηθικές αρχές πρέπει να έχουμε, έτσι δεν είναι; Είχαμε πει λοιπόν ότι το πρώτο μνημόνιο θα έπρεπε να το εφαρμόσουμε με κλειστά τα μάτια διότι δεν περιείχε σχεδόν καθόλου φόρους αλλά όλες τις μεταρρυθμίσεις (πληροφορική, κτηματολόγιο, ορισμό χρήσεων γης, αξιολόγηση στο Δημόσιο, διαφάνεια, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ) που θα επρεπε να είχαμε κάνει μόνοι μας πολλά χρόνια πριν. Ο λόγος που φτάσαμε στο μνημόνιο 3 ήταν ότι η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ απέφυγε να αγγίξει τον σκληρό πυρήνα του πελατειακού κράτους και τις ορδές των συνταξιούχων και προτίμησε τη φοροεπιδρομή κυρίως κατά της μεσαίας τάξης. Ξέρετε ότι ακόμα και σήμερα όσοι παίρνουν από 3 συντάξεις και πάνω (έως 10!) είναι 417.000 άτομα και κάποιοι από αυτούς παίρνουν περισσότερα από 4.500 ευρώ τον μήνα; Ο ΣΥΡΙΖΑ που εκμεταλλεύτηκε τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου, επειδή είναι χειρότερος κρατιστής και δέσμιος των πελατειακών του εκδουλεύσεων, αναγκάστηκε να υπογράψει το μακράν χειρότερο μνημόνιο της κρίσης. Κανένας όμως δεν θέλει να μεταρρυθμίσει τον μεγάλο ασθενή, το κράτος, γιατί από εκεί αντλεί ψηφαλάκια.

Έχετε καταφερθεί πολλές φορές κατά του Δημόσιου (στενού) & Δημόσιου τομέα υμνώντας παράλληλα την ιδιωτική πρωτοβουλία . Πιστεύετε ότι όλο το Δημόσιο είναι σάπιο, ότι όλοι οι Δημόσιοι υπάλληλοι είναι ανίκανοι; Αντίθετα όλοι οι ιδιώτες είναι σωστοί; Ξεχνάμε τις κρατικοδίαιτες επιχ/σεις , τα θαλασσοδάνεια κ.λ.π.;

Στη Δημιουργία, ξανά! τα μισά μέλη είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Η αντιπαραγωγικότητα στο Δημόσιο δεν είναι θέμα ανθρώπων, αλλά δομών. Το Ελληνικό Δημόσιο είναι ένα πλαδαρό, απηρχαιωμένο, παράλογο, ευθυνόφοβο, πολυπλόκαμο, σαδιστικό σύστημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες αλλά και τους σοβαρούς δημοσίους υπαλλήλους που θα μπορούσαν σε ένα άλλο πλαίσιο εργασίας να κάνουν θαύματα. Φυσικά στο Δημόσιο είναι παρκαρισμένα και όλα τα ρουσφέτια του τύπου “δεν κάνει για τίποτε – βολέψτε τον κάπου”, τα οποία πληρώνονται επειδή κάποτε πούλησαν την ψήφο τους.  Ούτε ο ιδιωτικός τομέας έχει αγγέλους. Οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης δημιούργησαν μια τάξη κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών για να τα τρώνε μαζί με το γκουβέρνο. Όμως η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας είναι οι μικρές και μεσαίες (οικογενειακού χαρακτήρα συνήθως) επιχειρήσεις που στενάζουν από την υπερφορολόγηση, τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία, και το στέγνωμα της αγοράς.                                                                                                                                                                            

Ποια είναι η γνώμη σας για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΕΣΠΑ, Νέας Επιχειρηματικότητας κ.λ.π); Πιστεύετε ότι βοηθούν στην ανάπτυξη; Και ποιο είναι το σχέδιό σας για έξοδο από την κρίση;

Αυτά τα προγράμματα θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη, αν κατευθύνονταν εκεί που έπρεπε κι αν το γενικότερο επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα ήταν ευνοϊκό. Τώρα είναι σαν να δίνεις λεφτά για να αναβαθμίσεις τον κινητήρα ενός αυτοκινήτου ενώ γύρω του δεν υπάρχει δρόμος. Και αυτός που παίρνει τα λεφτά, τα κάνει τελικά δερμάτινα καθίσματα. Το σχέδιο ανάπτυξης είναι απλό και επαναστατικό ταυτόχρονα:

  • μειώνεις την φορολογία στο 12% για νομικά και φυσικά πρόσωπα με έκπτωση όλων των δαπανών. Έτσι α) έρχονται πίσω όλες οι ξενητεμένες επιχειρήσεις μαζί με νέους επενδυτές β) καθιστάς την φοροδιαφυγή ασύμφορη γ) νομιμοποιείται οικειοθελώς όλη η μαύρη οικονομία δ) αυξάνεται η ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος.
  • Καταργείς όλους τους φόρους που δεν έχουν ανταποδοτικότητα και δεν επιβάλλονται σε εισόδημα.
  • Βάζεις πληροφορική παντού στο Δημόσιο σε συνδυασμό με συστήματα αξιολόγησης
  • Μειώνεις τον στρατό των συνταξιούχων και αριθμητικά αλλά και ως προς τις μηνιαίες αποδοχές. Σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες, αν δεν έπεφτε κανένας συνταξιούχος κάτω από το ποσό που αναλογεί στις ασφαλιστικές του εισφορές, και το εύρος των συντάξεων ήταν ανά μήνα από 750 ευρώ μέχρι 2000 ευρώ, θα εξοικονομούσαμε 6,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή δυόμισυ ΕΝΦΙΑ.

Πού εντάσσετε το κόμμα σας ιδεολογικά(δεξιά –κέντρο- αριστερά); Αν μπείτε στη Βουλή με ποιους θα συνεργαστείτε;

Ανήκουμε στην πολιτική καινοτομία. Νισάφι με τις ταμπέλες. Αλλά άντε, μια που τις χρησιμοποιούμε, να σας δώσω ένα… ταμπελοστίγμα. Στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην οικονομία είμαστε φιλελεύθεροι. Στην εφαρμογή των νόμων και στην ανάγκη τάξης είμαστε δεξιοί. Στην ψήφιση λογικών νόμων είμαστε κεντρώοι. Στην εξωτερική πολιτική και στο πολιτισμικό πλαίσιο είμαστε ευρωπαϊστές. Στην κοινωνική ευαισθησία είμαστε αριστεροί – έτσι όπως αντιλαμβάνονταν την αριστερά ο Παπαγιαννάκης και ο Κύρκος και όχι οι σκελετοί του σταλινικού μουσείου που τρομοκρατούν τη χώρα. Αν μπούμε στη Βουλή θα συνεργαστούμε με όσους θέλουν η Ελλάδα να γίνει ένα σοβαρό σύγχρονο κράτος και ξέρουν ότι για να το πετύχουν θα πρέπει να δώσουν μάχες. Για παράδειγμα η πρώτη κίνηση για να γίνει το κράτος κυβερνήσιμο θα έπρεπε να είναι η κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου που τώρα δίνει την δυνατότητα σε 10 κρατικοδίαιτους εργατοπατέρες να παραλύσουν τα πάντα. Ποιος τολμάει να το πει αυτό;

 

 

Rate this item
(0 votes)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή