Γ. Σγουρός : Η θητεία δεν είναι βάρδια και η αυτοδιοίκηση δεν είναι αγγαρεία

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

-Μεγάλες οι ευθύνες κυβέρνησης και περιφέρειας Αττικής για την τραγωδία στο Μάτι

- Πρόταση να διατεθούν 50 εκ. € από το αποθεματικό της Περιφέρειας για την αποκατάσταση των ζημιών και έργα υποδομών

Την πλήρη και ολοκληρωτική ανυπαρξία της Περιφέρειας Αττικής στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι επέκρινε με σφοδρότητα κατά τη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ο Γιάννης Σγουρός. Η συζήτηση ήταν ειδική και μονοθεματική και έγινε με καθυστέρηση πολλών ημερών (36 μέρες μετά την πυρκαγιά) παρά το γεγονός ότι όλες οι παρατάξεις είχαν ζητήσει να γίνει αμέσως μετά τη λήξη του τριήμερου εθνικού πένθους.

Ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ότι οι πολίτες δικαιούνται απαντήσεις για το τι συνέβη εκείνη την αποφράδα ημέρα, ότι ο ρόλος του περιφερειάρχη είναι να βγαίνει στην πρώτη γραμμή της μάχης στο πλευρό των πολιτών και όχι να κρύβεται στην οπισθοφυλακή ή να συμμετέχει σε fake συσκέψεις καθ’ υπόδειξη του κόμματος, όπως εκείνη με τον Πρωθυπουργό το βράδυ της πυρκαγιάς. «Οι καλοί αιρετοί είναι όπως καπετάνιοι, ξεχωρίζουν στις στραβές και στα δύσκολα, στις φουρτούνες, όχι στις μπουνάτσες» σημείωσε, ενώ σχολιάζοντας την αποστροφή της περιφερειάρχου ότι έτυχε η στραβή στη βάρδια της, σημείωσε ότι «Αυτή ακριβώς είναι η πηγή του προβλήματος. Αντιμετωπίζετε τη θητεία του αιρετού ως βάρδια. Την αυτοδιοίκηση ως στρατιωτική θητεία. Γι’ αυτό και βλέπετε τη διοίκηση της Περιφέρειας ως αγγαρεία. Είστε στρατευμένη στην αυτοδιοίκηση. Η Αυτοδιοίκηση είναι έργο, δεν είναι πάρεργο».

Ο Γ. Σγουρός τόνισε ότι η Περιφέρεια δεν φαίνεται να αξιολόγησε σωστά τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, σύμφωνα με το δελτίο της Πολιτικής Προστασίας, αν και τα μηνύματα είχαν ληφθεί ήδη από τις πυρκαγιές του 2017, που ήταν οι δεύτερες χειρότερες της δεκαετίας και ακόμη και αν και από τις συνεδριάσεις των συντονιστικών οργάνων, ήταν ορατές οι ελλείψεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, των δασαρχείων και των δήμων, εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης. Ακόμη ζήτησε στοιχεία για την επικοινωνία που υπήρξε ανάμεσα στην πυροσβεστική υπηρεσία και την Περιφέρεια Αττικής την 23 η Ιουλίου και για το εάν είχε δοθεί εισήγηση εκκένωσης στο Μάτι κι αν ναι, από ποιόν, σε ποιον και πότε, προσθέτοντας ότι η σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου στις 8 το βράδυ, όταν η πυρκαγιά είχε ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο, είναι χαρακτηριστική ένδειξη της ανοργανωσιάς και του αλαλούμ που επικράτησε, καθώς την ίδια ώρα ο κόσμος ήταν εγκλωβισμένος στις παραλίες και αναζητούσε διέξοδο διαφυγής. Στην τοποθέτησή του ο Γ. Σγουρός πρότεινε η Περιφέρεια Αττικής να διαθέσει 50 εκ. € από το αποθεματικό των 350 εκ. € που ο ίδιος δημιούργησε για την αποκατάσταση των ζημιών, την προστασία από τις πλημμύρες και για έργα υποδομών στις πληγείσες περιοχές σε Ανατολική και Δυτική Αττική. Ακόμη, πρότεινε μεταξύ άλλων ως μέτρο πρόληψης των πυρκαγιών την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ ΑΕ σε περιοχές υψηλού κινδύνου στην Αττική, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό προέρχεται από αυτή την αιτία, ενώ αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα» εισηγήθηκε την εκπόνηση μελετών από πανεπιστημιακά ιδρύματα, αφενός μεν για τη διακρίβωση των κινδύνων που υπάρχουν από τα καμένα με στόχο την προστασία της υγείας των κατοίκων και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ισορροπίας και αφετέρου για τον τύπο των δένδρων που πρέπει να φυτευτούν στα πλαίσια της αναδάσωσης για προστασία από μελλοντικές φωτιές.

Rate this item
(0 votes)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή