Οι καταγεγραμμένες επικοινωνίες και τα ημερολόγια θα ρίξουν φως στην εθνική τραγωδία

Τα ημερολόγια και οι καταγεγραμμένες ενσύρματες και ασύρματες συνομιλίες αναμένεται να δώσουν απαντήσεις όσον αφορά την τραγωδία από τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική. Παράλληλα, θα ξεκαθαρίσει ποιοι και πότε έμαθαν την ύπαρξη πολλών νεκρών στο Μάτι, την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να υιοθετεί τη γραμμή των «ανεπιβεβαιώτων πληροφοριών».

Ενώ, όπως προκύπτει από μαρτυρίες στελεχών της Αστυνομίας, του Λιμενικού και του ΕΚΑΒ, οι πληροφορίες για ύπαρξη δεκάδων νεκρών υπήρχαν από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, στη σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι δεν έγινε καμία αναφορά σε θύματα. 

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να υιοθετεί την γραμμή ότι υπήρχαν μεν πληροφορίες για την ύπαρξη νεκρών όταν άρχισε η ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όμως ήταν «ανεπιβεβαίωτες» και συνεπώς δόθηκαν στον πρωθυπουργό αφότου έκλεισαν οι κάμερες.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο ντοκουμέντο που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο «Ελεύθερος Τύπος», το Λιμενικό είχε ενημερώσει για σορούς που είχαν εντοπιστεί έξω από το λιμάνι της Ραφήνας και το Ναυτικό Όμιλο στο Μάτι από τις 19:08 το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, 4,5 ώρες, δηλαδή, πριν την έναρξη της σύσκεψης.

Σύμφωνα με το σήμα-ντοκουμέντο, από το ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας προς το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, τη συγκεκριμένη ώρα «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας έως και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».

Από το ίδιο «ημερολόγιο» αποκαλύπτεται ότι στις 22:30, …είδαν ή άκουσαν για τις σορούς των θυμάτων ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτης Ράπτης και ο Β’ υπαρχηγός Αθανάσιος Ντούνης. Στο σήμα-ημερολόγιο του Λιμεναρχείου Ραφήνας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Περί 22:30, προσέλευση πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ΥΝΑΝΠ (κ.κ. υφυπουργού, κ.κ. ΓΓΛΛΠ, κ.κ. Α/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, κ.κ. Β’ Υ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ)».

Σημειώνεται ότι ο πρώτος νεκρός εντοπίστηκε από άνδρες της ΕΜΑΚ στο Μάτι στις 21:44. Εως τις 23:40, ο αριθμός των θυμάτων που είχαν εντοπιστεί είχε φθάσει τους 4. Τη συγκεκριμένη ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο κέντρο επιχειρήσεων μαζί με συναρμόδιους υπουργούς, με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη και τον υπαρχηγό Επιχειρήσεων Βασίλη Ματθαιόπουλο να τον ενημερώνουν ότι «το ενεργό μέτωπο στο Μάτι είναι σε ύφεση» και καίνε μερικά σπίτια… 

Οι καταγραφές

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», στο άρθρο 13 αναφέρεται ότι οι ενσύρματες και ασύρματες συνομιλίες του 199 ΣΕΚΥΠΣ καταγράφονται καθ’ όλο το 24ωρο από ψηφιακό καταγραφικό μηχάνημα.

 

Η ανάγνωσή τους γίνεται με απομαγνητοφώνηση και ακρόαση. Αποτελούν απόρρητα έγγραφα, αντίγραφα ή αποσπάσματα των οποίων χορηγούνται μόνο σε όσους διενεργούν σχετικές διοικητικές εξετάσεις καθώς και στις ανακριτικές και δικαστικές αρχές εφόσον ζητηθούν.

Οι καταγραφές καταστρέφονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία για την καταστροφή των ηλεκτρονικών αρχείων. Αυτές οι καταγραφές αναμένεται να αναζητηθούν από τις δικαστικές αρχές αλλά και τους συγγενείς πολιτών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και αναμένεται να προβούν σε μηνύσεις και αγωγές σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα ημερολόγια

Στα καθήκοντα εκπροσώπου του ΓΕΕΘΑ, που βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, είναι να ενημερώνει άμεσα τον αξιωματικό επιχειρήσεων για κάθε αναφορά που λαμβάνει σχετικά με την απογείωση αεροσκάφους από τη Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων Δημοσίων Υπηρεσιών (359 ΜΑΕΔΥ) καθώς και για κάθε πρόσθετη πληροφορία που έχει σχετικά με τις πυρκαγιές. Είναι υπεύθυνος για την τήρηση ημερολογίου στο οποίο καταγράφονται λεπτομερώς όλες οι δραστηριότητες.

Το ίδιο απαιτείται να κάνει ο εκπρόσωπος Ειδικής Γραμματείας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., όπως επίσης και αυτός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Να κρατούν ημερολόγια ενεργειών…

Επισημαίνεται ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας συντονίζει σε εθνικό επίπεδο τις δράσεις για την προετοιμασία και κινητοποίηση των φορέων, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των φυσικών, τεχνολογικών και άλλων καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης όπως αυτές εμφαίνονται στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης» με σκοπό την αποτροπή ή και ελαχιστοποίηση των συνεπειών της.

Υπεύθυνοι του 112

Της Μονάδας Ευρωπαϊκού Αριθμού Εκτακτης Ανάγκης (112) προΐσταται υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του γενικού γραμματέα. Λειτουργεί σε 24ωρη βάση με προσωπικό του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και χειρίζεται τα θέματα που αφορούν στον εντοπισμό ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν καλέσει το 112 σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Και οι ενσύρματες συνομιλίες του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας καταγράφονται σε ψηφιακό σκληρό δίσκο καθ’ όλο το 24ωρο από καταγραφικό μηχάνημα, που είναι μόνιμα εγκατεστημένο στο κέντρο.

Ο αξιωματικός επιχειρήσεων παρακολουθεί όλα τα περιστατικά που γνωστοποιούνται στο 112 και υποχρεούται να γνωρίζει το προσωπικό που είναι εξουσιοδοτημένο για τη διακίνηση της αλληλογραφίας άρσης απορρήτου εύρεσης θέσης, επιβλέποντας και κατευθύνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Πηγή

Rate this item
(0 votes)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή