O Βουλευτής Θανάσης Μπούρας στο επιχειρηματικό φόρουμ «Επενδύοντας στη Λαυρεωτική»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής Θανάσης Μπούρας παραβρέθηκε στο επιχειρηματικό φόρουμ «Επενδύοντας στη Λαυρεωτική» που πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Μηχανουργείο στο Λιμάνι Λαυρίου ως εκπρόσωπος του Πρόεδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

                  Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μπούρας, αφού απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου και εκ μέρους της Τομέαρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης κας Ντόρας Μπακογιάννη είπε τα εξής:

«Είναι κρίσιμη και χρήσιμη η συγκυρία που βρίσκομαι στο Λαύριο γιατί πιστεύοντας ότι με τη βοήθεια του Θεού και την ψήφο του Ελληνικού λαού θα είμαστε η επόμενη Κυβέρνηση, τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα μας είναι χρήσιμα τώρα που οριστικοποιούμε το Κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ στο Λαύριο, που αποτελεί κομμάτι της εκλογικής μου περιφέρειας  και που με συνδέουν κάποια σημαντικά έργα για την περιοχή.

Συγκεκριμένα:

 • Επί Υπουργίας μου, δόθηκε επιχορήγηση για έργα αποχέτευσης και ύδρευσης στο Δήμο Λαυρεωτικής, με αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει λύσει το πρόβλημα με 2 Βιολογικούς.
 • Δόθηκαν 15 εκατομμύρια ευρώ για έργα ανάπλασης του Ιστορικού κέντρου Λαυρίου. Με τα μισά έχει υλοποιηθεί το μισό έργο και τώρα αναμένεται να υλοποιηθεί το υπόλοιπο.
 • Επίσης με δική μου παρέμβαση δεν υπήρξε αύξηση στις αντικειμενικές αξίες της περιοχής.
 • Εξασφαλίστηκε η Προστασία της Δημόσιας Περιουσίας.
 • Με χρηματοδοτήσεις επί Κυβερνήσεις Ν.Δ. υπήρξε ανάπλαση και διεύρυνση του Λιμανιού και της Μαρίνας.
 • Πραγματοποιήθηκαν συνεχείς παρεμβάσεις επέκτασης του Προαστιακού μέχρι το Λιμάνι Λαυρίου.

Το διήμερο αυτό συνέδριό παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον διότι έρχεται να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον, να δώσει τη σκυτάλη σε μια «νέα εποχή» ανάπτυξης.

Για το σκοπό αυτό εξετάζει την κατάθεση και εξειδίκευση πρακτικών προτάσεων για την ανάπτυξη της Λαυρεωτικής με έργα και υποδομές ειδικού χαρακτήρα άμεσης προτεραιότητας, την ανάδειξη σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων καθώς και δυνατοτήτων συνδυασμένης χρηματοδότησης για έργα/ υποδομές που έχουν τις προϋποθέσεις.

Επίσης διότι προωθεί την ενεργή εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και επιχειρηματικότητας αλλά και τη διάχυση της ενημέρωσης και της ανταλλαγής απόψεων.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το λιμάνι του Λαυρίου μπορεί να αποτελέσει βάση πολλαπλών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Κατ΄  αρχήν, σε μία διαρκώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση, έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε πολύ σημαντικό πυλώνα υποδοχής του τουρισμού μέσα από την επέκταση και αναβάθμιση των λιμενικών  υποδομών για να μπορεί να εξυπηρετεί τόσο τα επιβατηγά σκάφη όσο και τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

Επίσης η επέκταση και βελτίωση των υποδομών yachting, αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό.

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προοπτικές που διανοίγονται από την κατασκευή και λειτουργία του Υδατοδρομίου Λαυρίου που θα συνδέει την Αττική με όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Το λιμάνι του Λαυρίου έχει επίσης καταπληκτικές προοπτικές  για να αποτελέσει ένα νέο διαμετακομιστικό κέντρο που βρίσκεται κοντά σε οργανωμένες ζώνες μεταποιητικής δραστηριότητας και στην Αττική Οδό.

Σημαντικές επενδύσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν σε «πράσινες λιμενικές υποδομές» και ειδικότερα στο λεγόμενο «κόλντ άιρονιγκ», δηλαδή το σύστημα λήψης ενέργειας από εγκαταστάσεις της ξηράς που δίνει τη δυνατότητα στο πλοίο να προμηθεύεται ενέργεια ενόσω είναι ελλιμενισμένο από πηγές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτει το λιμάνι. Έτσι προστατεύεται το περιβάλλον με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου και άλλων καυσαερίων που παράγει το πλοίο κατά τη λειτουργία του.

Άλλη μία παράλληλη, αλλά σημαντική πηγή ανάπτυξης της περιοχή αποτελούν οι επενδύσεις στη μετατροπή του Λαυρίου σε Σμαρτ Σίτυ, δηλαδή μία «ευφυή πόλη» αξιοποιώντας Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών .

Επίσης μέσα από την αναβάθμιση και αξιοποίηση των τοπικών παραλιών όπως το Βρωμοπούσι, η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Νικόλαος, το Θορικό, το Οξυγόνο, την Πέρδικα, τα Λεγραινά και άλλες περιοχές που πρόσφατα παραχωρήθηκαν στο Δήμο.​

Από τα παραπάνω καταδεικνύεται ότι η Λαυρεωτική  είναι μια περιοχή με ένα τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης που πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα. Και για να αναπτυχθεί απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις. Και στον τομέα των επενδύσεων δυστυχώς η χώρα μας δεν τα πάει καθόλου καλά

Αλλά το επενδυτικό κενό που πρέπει να γεφυρωθεί στη χώρα μας -το έχουμε εντοπίσει στα 100 δισ. τα επόμενα 6 με 7 χρόνια- δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από ξένες επενδύσεις. Γι’ αυτό και χρειάζεται ένα «διπλό σοκ» εμπιστοσύνης και αποταμίευσης», ώστε να αυξηθούν οι ελληνικές Ιδιωτικές επενδύσεις.

Σας θυμίζω ότι οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν από τα 46 δισ., το 2008, μόλις στα 11 δισ. ευρώ το 2017.

Την ίδια ώρα, εμβληματικές επενδύσεις όπως π.χ. το Ελληνικό, είναι παγωμένες και οι αποκρατικοποιήσεις γράφονται και ξαναγράφονται στα μνημόνια, αλλά υλοποιούνται με ρυθμούς χελώνας. Οι μόνες αποκρατικοποιήσεις που ουσιαστικά έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια, ήταν αυτές που σχεδιάστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση πολέμησε λυσσαλέα όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Από την COSCO μέχρι την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και από τον Ο.Τ.Ε. μέχρι τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία σήμερα είναι το μόνο έργο Δημόσιου χαρακτήρα που χρηματοδοτεί το Σχέδιο Γιουνκέρ.

Την ίδια ώρα, δυστυχώς η ανάπτυξη ασθμαίνει αφού την τριετία 2015-2017,

 • η Ιρλανδία αύξησε το Α.Ε.Π. της κατά 13%.
 • Η Κύπρος αύξησε το Α.Ε.Π. της κατά 9.3%.
 • Η Πορτογαλία κατά 6.1%.
 • Η Ελλάδα μόλις κατά 0.9%.

Πρόκειται για 4 αριθμούς που περιγράφουν μια σκληρή πραγματικότητα:

Το φορολογικό και το ασφαλιστικό δημιουργεί νέες ωρολογιακές βόμβες. Οι Έλληνες χρωστούν σήμερα.

Ας ξαναγυρίσουμε στις Αναπτυξιακές Προοπτικές της Λαυρεωτικής:

Για να προχωρήσει μπροστά η περιοχή της Λαυρεωτικής με την ανάπτυξη που δικαιούται και με γοργούς τους ρυθμούς, χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις που εμείς στη Νέα Δημοκρατία, γνωρίζουμε και μπορούμε να στηρίζουμε αποτελεσματικά:

 • Απαιτεί την ταχύτερη ενεργοποίηση και απορρόφηση του ΕΣΠΑ κάτι το οποίο επαίρεται η σημερινή Κυβέρνηση, παραπλανώντας συνειδητά τον Ελληνικό λαό ότι η χώρα μας βρίσκεται στη 1η θέση σε απορρόφηση ενώ είμαστε σταθερά ανάμεσα στη 12η και 14η με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής. Ειδικά στις δράσεις επιχειρηματικότητας οι εκταμιεύσεις είναι σήμερα ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ και οι περισσότερες δαπάνες αφορούν συνεχιζόμενα έργα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ που τα βρήκαν σε ώριμη κατάσταση
 • Απαιτεί την πλήρη ενεργοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του Αναπτυξιακού Νόμου ο οποίος σήμερα, 3,5 χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα των πρώτων προκηρύξεων.
 • Απαιτεί αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, κάτι το οποίο μετά βδελυγμίας αντιμετώπιζε ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν αλλά τώρα –όψιμα πλέον- έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες που προσφέρει.

Χρειάζεται αποφασιστικότητα, οργάνωση, πολύ δουλειά, διαφανείς διαδικασίες,  επίλυση προβλημάτων, προώθηση του υγιούς επιχειρείν. 

Απαιτεί την πλήρη ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την στενή συνεργασία με την Πολιτεία δεδομένου ότι πρόκειται για μεγάλα και μακρόπνοα έργα.

Εμείς σαν ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας θα σταθούμε αρωγοί σε αυτή την σημαντική προσπάθεια. Από την ανάπτυξη της Λαυρεωτικής θα καρπωθεί ένα τεράστιο όφελος η πατρίδα μας.

Στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έχουμε ήδη σχεδιάσει:

 • ένα αυτοματοποιημένο σύστημα αδειοδότησης για όλους τους κλάδους,
 • τη ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τις επενδύσεις και τις οικονομικές δραστηριότητες
 • ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, που θα στοχεύει στην πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με βάση το target model της Ε.Ε.
 • Τέλος δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στην εξωστρέφεια. Η Ελλάδα δεν πάει πουθενά χωρίς εξαγωγές.

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία είμαστε ξεκάθαροι:

Θεωρούμε τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ως το βασικό βήμα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να δουλέψει ξανά. Πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία που ΔΕΝ βασίζεται στο μοντέλο της διαπλοκής, της επιδοτούμενης επιχειρηματικότητας και των - νομοθετημένων και μη - καρτέλ.

Πιστεύουμε στις δυνατότητες της χώρας μας.

Πιστεύουμε στις δυνατότητες της Λαυρεωτικής.

Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τα χρήσιμα αποτελέσματα του Επιχειρηματικού Φόρουμ και είμαστε δίπλα σας για την προώθηση των επενδύσεων.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

 Πολιτικό Γραφείο: Θεμιστοκλέους 3, 106 77 Αθήνα, τηλ. 210 33 03 066  fax 210 33 01 970

                                                              

                                                                                Αθήνα, 12-06-2018

     

Rate this item
(0 votes)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή