Σπύρος Παππάς : Εκλογικός Νόμος και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το εκλογικό σύστημα είναι, σήμερα,το πρόβλημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ;Όχι βέβαια ! Το μεγαλύτερο πρόβληματων δήμων είναι κυρίως η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης από την κεντρική διοίκηση, οι περιορισμοί στις προσλήψεις καταρτισμένου επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού, κ.ά.

Αλλά ας εστιάσουμε λίγο στο εκλογικό σύστημα. Κοινή παραδοχή είναι ότι σε καμία χώρα δεν εφαρμόζεται το ίδιο εκλογικό σύστημα και ότι κανένα εκλογικό σύστημα δεν είναι απολύτως δίκαιο. Θετικά και αρνητικά υπάρχουν σε όλα τα εκλογικά συστήματα. Το ίδιο ισχύει και στη χώρα μας και δίνω ένα παράδειγμα:

Σε έναν Δήμο της Αττικής (Κερατσινίου-Δραπετσώνας), στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών του 2014, επί συνόλου 7 Συνδυασμών έλαβαν: 1ος Συνδυασμός: 18,78%, 2ος Συνδυασμός: 18,31%, 3ος Συνδυασμός: 14,85%, 4ος Συνδυασμός: 14,00%, 5οςΣυνδυασμός: 13,48%, 6ος Συνδυασμός: 10,91%, 7ος Συνδυασμός: 9,67%.

Με το σημερινό σύστημα:Δήμαρχος, βγήκε στον δεύτερο γύρο, ο δεύτερος Συνδυασμός του 18,31% και πήρε 24 έδρες (δηλαδή το 60% των εδρών),ο πρώτος Συνδυασμός πήρε 4 έδρες, οι δε άλλοι Συνδυασμοί από 3 ή 2 έδρες. Είναι δίκαιο που ο πρώτος Συνδυασμός του πρώτου γύρου έμεινε στις 4 έδρες και ο δεύτερος εκτοξεύτηκε στις 24 ; Είναι δημοκρατικό;

Με την Απλή Αναλογική:Δήμαρχος,θα έβγαινε ο πρώτος Συνδυασμός με ποσοστό 18,78% επί του μισού περίπου εκλογικού σώματος (αφού υπήρχε μεγάλη αποχή) και θα έπαιρνε 8 έδρες από τις 41, οδεύτερος 7 έδρες και οι άλλοι 6, 6, 6, 4 και 4 έδρες αντίστοιχα. Με αυτή την κατανομή εδρών, θα μπορούσενα διοικηθεί ένας Δήμος,όταν θα έπρεπε,ακόμα και για τα αυτονόητα, να συνεννοηθούν τουλάχιστον 4 ίσως και 5 Συνδυασμοί ;

Το σημερινό εκλογικό σύστημα, φίλες και φίλοι,είναι βέβαιο, ότι δεν είναι το δικαιότερο. Η απλή αναλογική είναι μια πρόκληση ! Είμαστε όμως κοινωνικά έτοιμοι και πολιτικά ώριμοι σε μια προοπτική συνεργασίας και συναίνεσης, ώστε εφαρμόζοντας την απλή αναλογική, να μην υπάρξει κίνδυνος ακυβερνησίας ;Προσωπικά πιστεύω, πως αυτό είναι καθαρά θέμα παιδείας και νοοτροπίας !

Εν κατακλείδι,αυτό που, αυτή τη στιγμή,χρειάζεται κυρίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι: επαρκής χρηματοδότηση, προσλήψεις καταρτισμένου προσωπικού, επανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων της,λύση στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας, κ.ά.  Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, πιστεύω και προσμένω σε ένα εκλογικό σύστημα πιο αναλογικό, πιο δημοκρατικό,πιο δίκαιο,μέσα από το οποίο θα προωθούνται οι δημοκρατικές αρχές και αξίες και το οποίο θα απαντά ουσιαστικά στα καίρια και βασικά ζητήματα της εύρυθμης λειτουργίας των Δήμων!

 

Ο Σπύρος Παππάς είναι καθηγητής, πρώην άμισθος σύμβουλος σε θέματα Παιδείας του Δήμου Μαραθώνος.

Rate this item
(0 votes)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή