Σπύρος Παππάς: «Η αναβάθμιση της κτηριακής υποδομής των Σχολείων είναι έργο οραματικής αντίληψης για την Παιδεία»

Στον απόηχο των προβλημάτων στέγασης των Σχολείων της περιοχής μας απευθυνθήκαμε στον κ. Σπύρο Παππά, εκπαιδευτικό, και συζητήσαμε μαζί του πως αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα στο παρελθόν, ως άμισθος σύμβουλος στα θέματα Παιδείας του πρώην Δήμου Νέας Μάκρης. Αναφερθήκαμε στο έργο, στον τρόπο υλοποίησης, στο πνεύμα που πρέπει να διέπει τις δράσεις αυτές.


Ακολουθεί η συζήτηση μαζί του ως μια πρόταση για το πως η αγάπη στην Παιδεία, η εργατικότητα, η ανιδιοτελής προσφορά βρίσκει εύφορο έδαφος και αναπτύσσεται.


Παιδεία, η πηγή κάθε ευημερίας

Κύριε Παππά, ποιο είναι το ερέθισμα το οποίο σας οδήγησε στην ενασχόλησή σας
με τα θέματα Παιδείας ;
Καταρχήν ευχαριστώ την εφημερίδα σας για το ενδιαφέρον και τη διάθεση στηλών της για τη φιλοξενία των απόψεων και της κοινωνικής μου δράσης. Έχοντας την πεποίθηση ότι η Παιδεία είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος ανάπτυξης και ευημερίας ενός τόπου και έχοντας γνώση των αδυναμιών και προβλημάτων που υπάρχουν στον τομέα της Παιδείας του Δήμου μας, προσπάθησα, με τις όποιες γνώσεις και εμπειρία απέκτησα ως εκπαιδευτικός και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης (1993-2003), να βοηθήσω ανιδιοτελώς στην αναβάθμιση και βελτίωση αυτού του τομέα.
Η απόφασή μου αυτή υλοποιήθηκε από το 1993 έως το 2010 με επιτυχία. Από το 2005 έως το 2010 ήμουν, σύμφωνα με τις υπ’ αριθμ. 32/31-3- 2005 και 54/27-4- 2007 αποφάσεις του Δήμου Νέας Μάκρης, άμισθος σύμβουλος στα θέματα Παιδείας. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα συμμετείχα στον σχεδιασμό της Παιδείας στην πόλη μας και συνέβαλα, ουσιαστικά και καθοριστικά, με ιδέες και προτάσεις, τόσο στην αναβάθμιση όσο και στη βελτίωσή της. Έχοντας όραμα για την Παιδεία και αρωγούς, το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, τη Β/θμια και Α/θμια Εκπαίδευση Αν. Αττικής, τη Νομαρχία και τον ΟΣΚ, προγραμματίζαμε, με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας, θέτοντας στόχους τους οποίους σχεδιάζαμε, οργανώναμε και υλοποιούσαμε συντονισμένα και σταδιακά.

Το 1ο και 2ο Νηπιαγωγεία Νέας Μάκρης

Μπορείτε να μας αναφέρετε το αποτέλεσμα της ανιδιοτελούς προσφοράς σας στο Δήμο ;
Το χρονικό διάστημα από το 2005 έως το 2010, με πρωτοβουλία μου, προχωρήσαμε σε ιδρύσεις, ανεγέρσεις και λειτουργία σχολικών μονάδων αναβαθμίζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τις κτηριακές υποδομές των σχολείων της Νέας Μάκρης, καθώς επίσης και σε
χρηματοδοτήσεις σχολικών μονάδων με σκοπό τόσο την αισθητική αναβάθμιση όσο και τη λειτουργικότατα και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μαθητών και εκπαιδευτικών.

Είναι από τις φορές που στη ζωή μας δαπανούμε κόπο, προσπάθεια και χρόνο και επιτυγχάνουμε τους στόχους. Πράγματι, με σκληρή προσπάθεια και στρατηγική καταφέραμε να δώσουμε καίριες λύσεις σε αρκετά χρονίζοντα εκπαιδευτικά προβλήματα του Δήμου μας και βάλαμε ένα μικρό, αλλά σημαντικό λιθαράκι σ’ αυτό το οικοδόμημα που λέγεται Παιδεία.

Ανεγέρσεις, χρηματοδοτήσεις,
ιδρύσεις, αναβαθμίσεις Σχολείων

Μπορείτε να αναφερθείτε πιο συγκεκριμένα ;
Θα μπορούσα να αναφερθώ αναλυτικά σε όλα όσα έγιναν αλλά θα χρειαζόμουν πολύτιμο χώρο στην εφημερίδα σας για να τα περιγράψω. Σεβόμενος τις ανάγκες της ειδησεογραφίας σας, θα αναφερθώ επιγραμματικά :
►Κατασκευή, ολοκλήρωση και λειτουργία του 1ου & 2ου Νηπιαγωγείου Νέας Μάκρης (ΟΣΚ 2007) στο κέντρο της πόλης (τα πρώτα ιδιόκτητα Νηπιαγωγεία από ιδρύσεως της Νέας Μάκρης).
►Κατασκευή, ολοκλήρωση και λειτουργία του 2 ου Γυμνασίου Νέας Μάκρης (ΟΣΚ 2008), στο Νέο Βουτζά.
►Αναβάθμιση και λειτουργία του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης από ανενεργό (εκ ιδρύσεως) 3/θέσιο σε ενεργό (σήμερα) 12/θέσιο (ΦΕΚ 704/22-4- 2008) στην οδό Πυθαγόρα (προσωρινά λειτουργεί ως 6/θέσιο, σε προκατασκευασμένες αίθουσες στο πολιτιστικό πάρκο).
►Ίδρυση 3 ου Γυμνασίου Νέας Μάκρης (ΦΕΚ 788/6-5- 2008).
►Ίδρυση 2 ου Λυκείου Νέας Μάκρης (ΦΕΚ 788/6-5- 2008).
►Ίδρυση 4 ου Νηπιαγωγείου Νέας Μάκρης (ΦΕΚ 704/22-4- 2008) στην οδό Ασκληπιού & Αφροδίτης.
►Διακοπή αναστολής λειτουργίας και λειτουργία του 3 ου Νηπιαγωγείου Νέας Μάκρης (2007) στην οδό Εμεή (λειτουργεί σε ενοικιαζόμενο κτήριο).
►Λειτουργία του Νηπιαγωγείου Αγίας Μαρίνας σε αποκλειστικά δικές του προκατασκευασμένες αίθουσες.
►Χρηματοδότηση με 250.000 Ευρώ για την ανάπλαση από τον ΟΣΚ ολόκληρης της αυλής του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης (όπως τη βλέπουμε σήμερα).
►Χρηματοδότηση με 1.000.000 Ευρώ (Προγραμματική Σύμβαση ΟΣΚ-Δήμου) για την ανακατασκευή της πτέρυγας του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης (μέχρι σήμερα δεν έτυχε ολοκλήρωσης. Γιατί ;;;).
►Τέλος συνέβαλα συμπληρωματικά και στην ίδρυση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Μάκρης (ΦΕΚ 992/26-7- 2006) προσαρτώμενο στο Κ.Π.Ε. Ακρόπολης (η λειτουργία του έχει παγώσει).

Το 2ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης στο Νέο Βουτζά

Κάποια στιγμή έπαψαν να γίνονται έργα για την Παιδεία. Πού το αποδίδετε ;
Για να φτάσουμε να απολαμβάνουμε, σήμερα, τα περισσότερα από όσα προανέφερα χρειάστηκε πολύς κόπος. Χρειάστηκαν πολλές και μεγάλες προσπάθειες, σωστά επιχειρήματα στις αντίστοιχες υπηρεσίες, αμέτρητες μετακινήσεις και πολύτιμος χρόνος από τον λιγοστό ελεύθερο που διέθετα. Και ενώ θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη περισσότερα και να ολοκληρώσουμε πολλά ώριμα έργα που είχαμε προγραμματίσει όπως:

την κατασκευή του 2 ου Δημοτικού Σχολείου στην οδό Πυθαγόρα, την ανακατασκευή της πτέρυγας του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης και πολλά άλλα, ο τομέας της Παιδείας έπαψε πλέον να είναι στις προτεραιότητες του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής και η επικοινωνία μου μαζί τους ήταν ανύπαρκτη. Αυτός ήταν και ο λόγος που σταμάτησα να προσφέρω, ως άμισθος σύμβουλος, τις υπηρεσίες μου στο Δήμο. Πιστεύω όμως ότι ο τομέας της Παιδείας δεν είναι προτεραιότητα ούτε και για τη σημερινή Δημοτική Αρχή, γιατί πως αλλιώς να εξηγήσω το γεγονός ότι, ούτε τα ώριμα από το 2010 έργα, αλλά ούτε και νέα κατασκευάστηκαν τουλάχιστον μέχρι σήμερα.


Παιδεία, χώρος δημιουργίας,
συνεννόησης και συνεργασίας

Βρήκατε αντιστάσεις και εμπόδια «καλοθελητών» ;
Θα ήθελα να πω ότι η εκπαίδευση, η Παιδεία γενικότερα, δεν είναι χώρος συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων αλλά χώρος δημιουργίας, συνεννόησης και συνεργασίας. Η Δημοτική Αρχή οφείλει και πρέπει να επιδιώκει πάντα τη συνεννόηση και τη συνεργασία τόσο με την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και με τους αρμόδιους φορείς.. Μέσα από την εποικοδομητική συνεργασία και το διάλογο προκύπτουν αναμφισβήτητα οι καλύτερες λύσεις. Η κριτική, καλοπροαίρετη ή μη, είναι καλοδεχούμενη. Το αποτέλεσμα είναι εκείνο που μετράει. Άλλωστε η κριτική είναι το εφαλτήριο για την εξέλιξη και βελτίωση όλων μας, της Δημοτικής Αρχής συμπεριλαμβανομένης.

Μία όψη της αυλής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης.

Η προσφορά στην Παιδεία,
αξία ανεκτίμητη.
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, κ. Παππά, αισθάνεστε ότι έχετε λύσει τα κτιριακά
προβλήματα των Σχολείων του τόπου μας ;
Κοιτάζοντας το παρόν και ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν μπορώ να πω ότι νοιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος και δικαιωμένος για τα όσα κατάφερα να προσφέρω, από τη θέση του άμισθου συμβούλου, στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας του Δήμου μας. Δημιουργήσαμε έργο εκεί που δεν υπήρχε, συμπληρώσαμε ελλείψεις και κενά. Οι ανάγκες βέβαια είναι πολλές και απαιτητικές.
Θα μπορούσε κάποιος κακοπροαίρετα να προσθέσει στα όσα προανέφερα, ότι έπρεπε να γίνουν τα πάντα: ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σχολεία σε προκατασκευασμένες αίθουσες, ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σχολεία σε ενοικιαζόμενα κτήρια ή ακόμη ότι θα έπρεπε να γίνουν πολλά περισσότερα και σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Εύχομαι λοιπόν και ελπίζω ειλικρινά, κάποιος ή κάποιοι, υπό την ιδιότητα του άμισθου συμβούλου, να καταφέρουν να προσφέρουν τα ίδια ή και περισσότερα στον πολύπαθο τομέα της Παιδείας του Δήμου μας ή όπου αλλού επιλέξουν. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν !
Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Παππά και ευχόμαστε να είστε πάντα τόσο δραστήριος και δημιουργικός.

Rate this item
(0 votes)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή