Σύνδρομο Sudeck

Αλγοδυστροφία ή καυσαλγία ή σύμπλοκο περιοχικό σύνδρομο πόνου ή αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία  είναι η ίδια πάθηση

Τι είναι ;

Πρόκειται για μια επιπλοκή όχι ιδιαίτερα σπάνια  που εμφανίζεται συνήθως μετά από κατάγματα άνω ή κάτω άκρων ,όπως επίσης και  μετά από μικρά ή μεγάλα χειρουργεία. Αφού έχει  παρέλθει ο  χρόνος πώρωσης του κατάγματος ( δηλαδή περίπου 6 εβδομάδες) ενώ το άκρο θα έπρεπε να ξεπρήζεται και να καλυτερεύει ,δείχνει συνεχώς να πηγαίνει χειρότερα. Παρουσιάζει άλγος συνεχές και νυχτερινό , μειωμένη κινητικότητα και οίδημα.

Βέβαια το sudeck έχει εντοπιστεί και σε εγκεφαλικό επεισόδιο, αυχενικό σύνδρομο, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, έρπητα, καρκίνο του μαστού, φάρμακα για φυματίωση ή βαρβιτουρικά,  καρδιακό έμφραγμα ή σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που το σύνδρομο εμφανίζεται ή επανεμφανίζεται χωρίς καμιά αιτιολογία, παρά την ενδελεχή αναζήτηση κάποιου αιτίου.

Πού οφείλεται

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί ευκρινές τι προκαλεί την εμφάνιση του συνδρόμου Sudeck. Οι ερευνητές προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τη παθοφυσιολογία του συνδρόμου και κατέληξαν σε πλήρη ασυμφωνία και έτσι ο καθένας από τη πλευρά του πιστεύει ότι οφείλεται :α)Σε φλεγμονή, β)Σε βλάβη του συμπαθητικού συστήματος, γ)Σε βλάβη των τοπικών αγγείων, δ)Σε βλάβη τοπικών νευρών, ε)σε διαταραχή του ανοσολογικού συστήματος του οργανισμού, στ) σε διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος και σε πολλά άλλα που συμβαίνουν ταυτόχρονα είτε μεμονωμένα.

Πώς ελέγχεται

 1. Ιστορικό τραύματος ή παρατεταμένης ακινησίας.
 2. Παρουσία αλλοδυνίας ή υπεραλγησίας 
 3. Παρουσία οιδήματος, διαταραχών της τοπικής αγγείωσης, του χρώματος και της εφύγρανσης του δέρματος σε κάποια φάση της νόσου.
 4. Παρουσία οποιασδήποτε άλλης κατάστασης που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την κλινική εικόνα αποκλείει την διάγνωση.

Επιβεβαίωση μπορεί κανείς να έχει με απλή ακτινογραφία, όπου φαίνονται τα οστά πολύ οστεοπορωτικά (γι' αυτό και ονομάζεται το Sudeck «αλγεινή οστεοπόρωση») και με μαγνητική τομογραφία όπου αναδεικνύεται η βαρεία οστεοπόρωση που το συνοδεύει.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η αντιμετώπιση του Sudeck είναι δύσκολη. Μερικά τρικς που βοηθούν πολύ και ο ιατρικός κόσμος τα αγνοεί, είναι εναλλάξ λουτρά θερμά και κρύα, στο υγειές μέλος! Δηλαδή βάζουμε εναλλάξ πρωί-βράδυ το άλλο μέλος (χέρι ή πόδι) σε λεκάνη με πολύ ζεστό  (καυτό) νερό και μετά σε παγωμένο, για 5’ – 7’ λεπτά. Λόγω σύνδεσης των μελών με το συμπαθητικό σύστημα, το πάσχον μέλος γίνεται εξέρυθρο (κατακόκκινο).

Απαραίτητη επίσης είναι η άσκηση, ενεργητική και παθητική.

Σε πολύ βαρείες περιπτώσεις υποβοηθητική είναι η έγχυση ενδοφλεβίως κορτικοειδών με διακοπή στο μέλος για μισή ώρα της κυκλοφορίας του αίματος.

Για τα χρόνια ανθεκτικά περιστατικά εκτός από την συνεχή φυσικοθεραπεία η παρουσία ψυχολόγου ή ψυχιάτρου θεωρείται επιβεβλημένη .Παράλληλα εφαρμόζονται  και άλλες επιθετικές και ιδιαίτερα δύσκολες θεραπείες όπως :

 

 1. Τοπικές διηθήσεις νεύρων
 2. Συμπαθεκτομή (βελτίωση κατά 80-90%, σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε ποσοστό 5%)
 3. Κεταμίνη
 4. Νευροδιέγερση νωτιαίου μυελού
 5. Βιοανάδραση
 6. Υπνωση
 7. Ακρωτηριασμός του πάσχοντος μέλους

 PT Κωνσταντίνος  Αλ. Μεταξωτός  

Φυσικοθεραπευτής Α.Τ.Ε.Ι. Αθηνών

 

 

Rate this item
(0 votes)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή