Το άγχος, η αρρώστια του αιώνα μας

 Το άγχος στη σύγχρονη εποχή μας έχει πάρει τραγικές διαστάσεις

Το άγχος είναι φαινόμενο διαχρονικό. Πάντα συνόδευε τον άνθρωπο, άλλοτε ηπιότερα και άλλοτε εντονότερα. Στη σύγχρονη εποχή μας όμως έχει πάρει τραγικές διαστάσεις, σε τέτοιο σημείο μάλιστα, ώστε να θεωρείται η αρρώστια του αιώνα μας. Είναι δημιούργημα του πολιτισμού μας, που μας έλυσε πολλά προβλήματα, αλλά μας δημιούργησε και άλλα πολλά, μεταξύ των οποίων και το άγχος.
Η κατάσταση σχετικά με το άγχος έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Έγινε μόνιμος σύντροφός μας, συνεπεία της οικονομικής κρίσεως που επηρέασε όχι μόνον τους μεγάλους αλλά και τα μικρά παιδιά. Τα έσοδα διαρκώς περιορίζονται και αυξάνονται συνεχώς τα έξοδα. Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας δρόμου προκειμένου να ανταποκριθεί η οικογένεια στις τρέχουσες υποχρεώσεις, ρεύμα, κοινόχρηστα, δόσεις στην εφορία, ΕΝΦΙΑ και άλλα. Για πετρέλαιο θέρμανσης δε γίνεται λόγος, γιατί ελάχιστοι χρησιμοποιούν τα «καλοριφέρ». Το φαγητό, τα έξοδα των παιδιών και οι κοινωνικές υποχρεώσεις τίθενται σε δεύτερη μοίρα. Φυσικό είναι αυτού του είδους η πίεση να προκαλεί εντονότερο, σε μικρούς και μεγάλους, το άγχος.
Ο καταναλωτικός χαρακτήρας της κοινωνίας μας εξακολουθεί να επηρεάζει και να προκαλεί άγχος στα άτομα, παρά την οικονομική κρίση. Ορισμένα καταναλωτικά αγαθά είναι απολύτως αναγκαία και ως εκ τούτου δικαιολογημένα πιέζεται να τα αποκτήσει κάποιος. Υπάρχουν όμως και άλλα που δε μας είναι απαραίτητα. Παρόλα αυτά όμως πολλοί κάνουν αγώνα για να τα αποκτήσουν, με αποτέλεσμα να κάνουν τη ζωή τους δυσκολότερη. Η κατάσταση αυτή χειροτερεύει από τον υπερτονισμό του υλιστικού τρόπου ζωής. Επιπλέον η βαθιά ηθική κρίση της εποχής μας, η εκποίηση οραμάτων, αξιών και ιδανικών βυθίζουν τους πολίτες στην κατάθλιψη, τη μοναξιά και κατ’ επέκταση στο νοσηρό φαινόμενο του άγχους.
Η κατάσταση αυτή του άγχους, στην οποία περιέρχεται το άτομο έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις. Πρώτα απ’ όλα διαταράσσει την ψυχική και σωματική υγεία του. Του αφαιρεί τη δυνατότητα της νηφάλιας σκέψης και της ορθής και ψύχραιμης αντιμετώπισης των προβλημάτων που τον απασχολούν. Αυξάνει τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας (ναρκωτικά, αλκοολισμός κ.α.), και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις οδηγεί στην εκούσια αποχώρηση από τη ζωή. Του στερεί τη χαρά από τα απλά και καθημερινά πράγματα, όπως μία φιλική συνάντηση, ένας περίπατος στο φυσικό περιβάλλον και άλλα. Το σημαντικότερο απ’ όλα οι περισσότερες από τις ψυχικές και σωματικές ασθένειες προέρχονται από το άγχος. Έχει αποδειχθεί ότι οι περισσότεροι από τους επισκέπτες στα ψυχιατρικά ιατρεία είναι θύματα του άγχους. Οι καρδιοπάθειες επίσης οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό στο άγχος.
Είναι πολύ δύσκολο αλλά όχι και ακατόρθωτο να απαλλαγούμε από το άγχος. Τα φάρμακα είναι μία προσωρινή αντιμετώπιση που δε λύνει το πρόβλημα, αλλά απλώς μειώνει τα συμπτώματά του για μικρό χρονικό διάστημα. Τη λύση θα την αναζητήσουμε στους μηχανισμούς που διαφοροποιούν τις συνθήκες εκείνες που δημιούργησαν τις αγχωτικές καταστάσεις και θωρακίζουν αμυντικά τα άτομα έναντι της δυσάρεστης αυτής κατάστασης. Ο περιορισμός του καταναλωτισμού μπορεί να περιορίσει το άγχος, γιατί όταν περιορίζονται οι ανάγκες περιορίζεται και το άγχος για την απόκτησή τους. Βέβαια υπάρχει και το άγχος που δημιουργείται από τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης και καλυτέρευσης της ζωής μας. Στην περίπτωση αυτή προσπαθούμε να το μετριάσουμε, αφού δεν μπορούμε να ενεργήσουμε διαφορετικά.
Πέρα από τα παραπάνω, είναι ανάγκη η ζωής στις πόλεις να γίνει πιο ανθρώπινη. Το πράσινο, ο περιορισμός στη μόλυνση της ατμόσφαιρας και η απομάκρυνση των κάθε είδους ενοχλημάτων, θα απαλλάξουν τον άνθρωπο από καταστάσεις που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ήδη βεβαρημένη κατάστασή του. Η κατοικία να πάρει τη σωστή της μορφή και να αποτελέσει για τον άνθρωπο τη ζεστή φωλιά και το καταφύγιό του, όπου, εκεί μέσα, θα βρίσκει την ηρεμία, τη γαλήνη και την ανακούφιση. Επιπρόσθετα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα λύσει πολλά προβλήματα και θα απαλλάξει πολλούς από το βασανιστικό άγχος. Τέλος, η ανθρωπιστική παιδεία μπορεί και αυτή να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στον τομέα αυτό. Μπορεί να στρέψει το άτομο σε αξίες και ιδανικά που επιτρέπουν τη βίωση μιας ζωής με πραγματικό πνευματικό περιεχόμενο και που αποτελούν το ανάχωμα στις κάθε είδους αντιξοότητες και προβλήματα, μεταξύ των οποίων και στο άγχος.

 


Πασχάλης Πούλος
Φιλόλογος

 

Rate this item
(0 votes)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή