Γιατί ψηφίζω Νίκο Ανδρουλάκη για Επικεφαλής της κεντροαριστεράς

Άρθρο του Λάζαρου Καραούλη

Οι εκλογές της 12ης Νοεμβρίου 2017 για την ανάδειξη επικεφαλής του Νέου Φορέα της Κεντροαριστεράς εξελίχθηκαν σε μια μαζική διαδικασία που ο κόσμος συμμετείχε με ιδιαίτερη χαρά και υπομονή παρά τις ουρές και τα 3 ευρώ που κλήθηκε να πληρώσει.

Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά η Φώφη Γεννηματά  για μερικές ώρες κινήθηκε ως το 45% μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα τμήματα της επικράτειας στο τελικό 41.27%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης καταλαμβάνει 24.73% στην επικράτεια.

Πολλοί λένε πάλι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την αναμέτρηση και έβγαλε νικητές στο 2ο γύρο τους δικούς του. Αυτό δεν είναι σωστό για τον εξής απλό λόγο, το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 5 χρόνια κινείται σε πολύ χαμηλά εκλογικά ποσοστά και ήταν αδύνατο από μόνο του να κινητοποιήσει τόσο κόσμο. Δεύτερον το ίδιο απίθανο θα ήταν τα υπόλοιπα κόμματα και υποψήφιοι να κατάφερναν να δημιουργήσουν νέο φορέα χωρίς τον κορμό του ΠΑΣΟΚ, την βάση αναφοράς της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα τα τελευταία 43 χρόνια. Συνεπώς ο ένας χρειάζεται τον άλλον για να δημιουργηθεί ξανά η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, η οποία μπορεί με τα νέα στελέχη της, να βάλει μία προοδευτική, κοινωνική και ταυτόχρονα μεταρρυθμιστική ατζέντα ώστε να βγούμε γρηγορότερα από την κρίση και την ύφεση των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα αφού η πρώτη σε σταυρούς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει από τον πρώτο γύρο ποσοστό κοντά στο 50%, είναι απολύτως φυσιολογικό και επόμενο όπως είχε προγραμματιστεί να πάμε σε δεύτερο γύρο μεταξύ των προκριθέντων Νίκου Ανδρουλάκη και Φώφης Γεννηματά.

Εδώ το ερώτημα που μπαίνει είναι ξεκάθαρο: ποιος κατά την γνώμη σας εκφράζει το Νέο Φορέα της Κεντροαριστεράς. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι και οι δύο έχουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία. Για όποιον δεν γνωρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη σας αναφέρω ενδεικτικά τα παρακάτω επιχειρήματα:

 1. Είναι ο πολιτικός που μπορεί να απευθυνθεί καθαρά και αξιόπιστα στην κοινωνία χωρίς κυβερνητικά βάρη και αμαρτίες του παρελθόντος, μην έχοντας διατελέσει ούτε βουλευτής, ούτε υπουργός, ούτε διορισμένος ποτέ σε οποιαδήποτε κρατική θέση.
 2. Είναι ο πολιτικός που στα δύσκολα χρόνια της κρίσης απέδειξε έμπρακτα τι σημαίνει συνέπεια και ενότητα μένοντας και στηρίζοντας τον πανταχόθεν βαλλόμενο πολιτικό χώρο του ως υποψήφιος και τελικά εκλεγμένος πανελλαδικά με 113.000 σταυρούς ευρωβουλευτής της Ελιάς.
 3. Είναι ο πολιτικός με την πιο συγκροτημένη διεθνή κι ευρωπαϊκή αντίληψη των πραγμάτων, απόρροια της ιδιαίτερα δραστήριας μέχρι τώρα θητείας του στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 4. Είναι ο πολιτικός που έχει ασκήσει κατ' επανάληψη -χωρίς μάλιστα να φέρει ο ίδιος προσωπική ευθύνη- σκληρή και τολμηρή αυτοκριτική για τα σφάλματα της παράταξης του θέτοντας από την αρχή της πολιτικής του πορείας στο στόχαστρο του το πελατειακό κράτος, τον δημαγωγικό λαϊκισμό που ακύρωσε ωφέλιμες μεταρρυθμίσεις για το μέλλον του τόπου (περίπτωση Γιαννίτση), το σύστημα "4-2-1" διαμοιρασμού των κρατικών θέσεων επί τρικομματικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, καθώς και τα φαινόμενα διαφθοράς.
 5. Είναι ο πολιτικός που διεξάγει την προεκλογική του καμπάνια βασιζόμενος αποκλειστικά στο δίκτυο των εθελοντών του ανά την Ελλάδα χωρίς να έχει πίσω του συστήματα οργανωμένων κομμάτων, Δήμων ή πελατειακών δικτύων.
 6. Είναι ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στις νέες παραγωγικές ηλικίες -κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τη σύνθεση του ακροατηρίου των ομιλιών του- εκεί ακριβώς δηλαδή όπου τα εκλογικά ποσοστά της κεντροαριστεράς τείνουν να αγγίξουν το μηδέν. Έχει συνεπώς τα καλύτερα εχέγγυα προκειμένου να φέρει φρέσκο αέρα νέου κόσμου στον πολιτικό του χώρο, κόσμου που έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική, αποτελεί ωστόσο κρίσιμο μέγεθος για το πολιτικό μέλλον και την προοπτική της κεντροαριστεράς που συγκινεί πια σχεδόν αποκλειστικά ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών.
 7. Είναι ο πολιτικός που έχει προτάξει ανυποχώρητα το θεμελιώδες ζήτημα της ανανέωσης. Μιας ανανέωσης όχι μόνο ηλικιακή αλλά πραγματική, σε πρόσωπα και φρέσκιες ιδέες οι οποίες θα κινητοποιήσουν ξανά τη νέα γενιά και τον κόσμο που παθητικά παρακολουθεί την κυβερνητική λεηλασία στα ταμεία, την κοινωνία, την αγορά.
 8. Είναι ο μόνος πολιτικός που βάζει το δημογραφικό ζήτημα ψηλά στην πολιτική του ατζέντα γνωρίζοντας ότι αν δεν δοθούν κίνητρα στα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά, το μέλλον της Ελλάδας θα είναι ακόμα πιο δύσκολο τα επόμενα χρόνια με νέες περικοπές στα ταμεία και τις συντάξεις των συνταξιούχων.
 9. Είναι ο πολιτικός που μιλάει ευθέως για μείωση του ΦΠΑ, ώστε να βοηθήσουμε την οικονομία να κινηθεί πιο γρήγορα και αν το μέτρο πετύχει να το κρατήσουμε και να το ενισχύσουμε και με άλλα μέτρα, ανακούφισης των Ελεύθερων Επαγγελματιών.
 10. Είναι ο πολιτικός που έχει ολοκληρωμένη πρόταση για τα κόκκινα δάνεια, προτείνοντας τη δυνατότητα επαναγοράς των «κόκκινων» δανείων ακόμη και σε πολλές δόσεις, πριν πωληθούν σε funds, και ζητά ευνοϊκή αντιμετώπιση και προστασία από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των δανειοληπτών εκείνων που δεν είναι κακοπληρωτές αλλά χτυπήθηκαν από την κρίση.
 11. Είναι ο πολιτικός που προτείνει το σπάσιμο μεγάλων εκλογικών περιφερειών όπως Β’ Αθηνών για να μπορεί ο οποιοσδήποτε απλός πολίτης να συμμετέχει σε μια εκλογική διαδικασία και όχι όσοι έχουν πρόσβαση στην Μιντιακή και Επιχειρηματική ΕΛΙΤ.

Στις 19 Νοέμβρη έχουμε ένα χρέος όσοι συμμετείχαμε την προηγούμενη Κυριακή, να αναδείξουμε ποιος μπορεί να κάνει ξανά την παράταξη μεγάλη, ποιος μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον Τσίπρα και να τον κερδίσει, ποιος μπορεί να τραβήξει διαχωριστική γραμμή με την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και την νεοφιλελεύθερη ατζέντα του. Προσωπικά πιστεύω ότι MONO ο Νίκος Ανδρουλάκης ΜΠΟΡΕΙ. Σημασία όμως έχει ακόμα και να διαφωνούμε να έρθεις να ψηφίσεις για να κάνουμε ξανά μεγάλη την παράταξη και την χώρα μας. Καλόν αγώνα.

Rate this item
(0 votes)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή