ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Γράφει ο Σπύρος Παππάς

 

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην εποχή που ζούμε είναι πολύ σημαντικός και το έργο του βαρύ και δύσκολο.  

Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά πως οι νέοι μας  πρέπει να αποκτήσουν ευρύτερη κριτική και ευέλικτη σκέψη. Γνωρίζουν επίσης πως πρέπει να αποκτήσουν ισχυρή ψυχική και πνευματική θωράκιση αλλά και ηθικές αξίες τέτοιες που θα είναι η πανοπλία προστασίας τους σε ένα περιβάλλον χωρίς σύνορα. 

Ο εκπαιδευτικός λοιπόν για να ανταποκριθεί, σήμερα, στο δύσκολο έργο του απαιτείται να είναι ολοκληρωμένος άνθρωπος, θετικός παρατηρητής και ερμηνευτής των γεγονότων. 

Έχοντας συναίσθηση της ευθύνης του στο παιδαγωγικό του έργο, ο εκπαιδευτικός αγωνίζεται καθημερινά, παρ’ όλες τις αντιξοότητες και τα προβλήματα, να αντιμετωπίσει όσο εξαρτάται απ’ αυτόν, την προβληματικότητα της εποχής μας. 

Η σχολική τάξη είναι και αυτή ένας χώρος προβλημάτων που εγείρονται πότε από έναν και πότε από περισσότερους μαθητές και είναι ανάγκη να μελετώνται και να διευθετούνται, με τον καλύτερο τρόπο, από τους εκπαιδευτικούς.  

Ένας εκπαιδευτικός μπορεί να έχει μια άριστη τάξη και μέσα σ’ αυτήν να έχει έναν άτακτο, έναν απείθαρχο μαθητή ο οποίος χαλάει όλη την ατμόσφαιρα. Στην περίπτωση αυτή εκείνο που μετράει πολύ είναι η προσωπικότητα του εκπαιδευτικού, το παράδειγμά του και η συγκρότηση του. 

Τα έργο λοιπόν του σημερινού εκπαιδευτικού δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί καλείται να αντιμετωπίσει καταστάσεις που του έρχονται από την οικογένεια ή από την κοινωνία και να μετατρέψει σε παραγωγική ενέργεια την αμφισβήτηση, την εκρηκτικότητα και τον δυναμισμό των παιδιών που, σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι επηρεασμένα από την  τηλεόραση και το διαδίκτυο. 

Υπό τις παρούσες λοιπόν αρκετά δύσκολες συνθήκες και για τους εκπαιδευτικούς, ένα είναι βέβαιο· πως οι εκπαιδευτικοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν αγάπη και ενδιαφέρον για το έργο τους. Γνωρίζουν δε καλά πως το έργο τους είναι ίσως το πιο σημαντικό στην κοινωνία γιατί αφορά την ποιότητα της αυριανής κοινωνίας και έχουν συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης τους για το μέλλον των παιδιών.

 

Rate this item
(1 Vote)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή