Δώρο 8 εκατ.ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής στο Δήμο Μαραθώνα για την δημιουργία πολιτιστικού κέντρου στην θέση του εργοστάσιου πορσελάνης στη Νέα Μάκρη

Σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ του κυριακάτικου Βήματος (28-29/10) "Δώρο" με άρωμα Bollywood της Περιφέρειας Αττικής στον Δήμο Μαραθώνα, ανοίγει ο δρόμος με μια γενναία χρηματοδότηση για την διαμόρφωση του εργοστασίου πορσελάνης σε σύγχρονο κέντρο πολιτισμού για τους πολίτες του Δήμου.

Πέρα από όλα τα υπόλοιπα που αναφέρει το ρεπορτάζ για προσπάθειες του Δημάρχου για να γίνει bollywood η περιοχή του Δήμου Μαραθώνα, η ουσία που αναφέρεται είναι ότι εγκρίθηκε στην 3η τροποποίηση του Προγράμματος Εκτελέστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής οικονομικού έτους 2017 δαπάνη ύψους 8.000.000 ευρώ για να ξαναζωντανέψει το κτήριο-φάντασμα από την εγκατάλειψη απομινάρι της βιομηχανικής ιστορίας της δεκαετίας του 50-60' στη Νέα Μάκρη.

Το εργοστάσιο που λειτουργούσε από το 1952 ως το 1969, κατασκεύαζε προϊόντα από πορσελάνη και στη συνέχεια παρήγε και άλλα πυρίμαχα προϊόντα. Το εργοστάσιο που χτίστηκε από τον Χαρίτωνα Τριανταφυλλόπουλο, προμήθευε για μεγάλο διάστημα τη ΔΕΗ με ηλεκτρολογικό υλικό. Αναφέρεται ότι οι πρώτες ύλες προέρχονταν από ιδιοκτήτα ορυχεία στη Μήλο. Στο εργοστάσιο δούλεψαν κάτοικοι της γύρω περιοχής (μαραθώνα, νέα μάκρη, γραμματικό). Η λειτουργία σταμάτησε το 1969 λόγω υπέρογκων δανείων από την πρώην ΕΤΒΑ (Τράπεζα Πειραιώς).

Αρχιτέκτονες ανέφεραν ότι σαν κτήριο έχει κάποια σημεία το οποίο το κάνουν ξεχωριστό (για πράδειγμα η οδοντωτή στέγη και η στοά που υπάρχει σε αυτό).

Αν και υπάρχουν αντιδράσεις για το ύψος της δαπάνης που έχει εγκριθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών τόνισε στο ΒΗΜΑ "η αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου της Πορσελάνης αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την περιοχή της Νέας Μάκρης. Κριτήριο μας είναι η προσφορά στους κατοίκους και όχι σε Δημάρχους και δεν σχετίζεται με ιστορίες για bollywood και τέτοια. Ολοκληρώνεται μελέτη και ο προϋπολογισμός του έργου, τα 8 εκ. ευρώ θα μειωθούν κατά πολύ με δεδομένο ότι η έκπτωση, όταν δημοπρατηθεί, μπορεί να ξεπεράσει το 60%."

Εμείς να θυμήσουμε ότι πρόσφατα ο Δήμος Μαραθώνα έχασε μια τεράστια αντίστοιχη επένδυση ύψους επίσης 8.000.000 στην καρδιά του Μαραθώνα, με την κατασκευή του πολιτιστικού κέντρου δίπλα στην Αφετηρία του Μαραθωνίου δρόμου που τώρα αυτή τη στιγμή έχει μια τεράστια τρύπα. Υποθέτουμε ότι με αυτόν τον τρόπο "πατσίζει" η Περιφέρεια Αττικής το διαχειριστικό "σφάλμα" της διοίκησης Ψηνάκη, και δίνει άλλο ένα δωράκι στην τράπεζα Πειραιώς και το ακίνητο που για πολλά χρόνια αποτελούσε αγκάθι για τον δήμο και την περιοχή. Παρόλα αυτά είναι θετική η όποια επένδυση αφορά τον Δήμο Μαραθώνα αρκεί να μην μένει σε υποσχέσεις και να περάσει άμεσα σε υλοποίηση ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν τα έργα των Δημάρχων τους.

Rate this item
(0 votes)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή