Δεληβοριάς Φώτης: Δυό λόγια για την αποχώρησή μου από το Δ.Σ

Μετά την παραίτησή μου από το Δημοτικό Συμβούλιο έχοντας συμπληρώσει 11 χρόνια θητείας και την ορκωμοσία του νέου Δημ. Συμβούλου και Επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω δυο λόγια στους Δημότες του Δήμου Μαραθώνα.

1. Η Δύναμη Πολιτών δεν είναι προσωποπαγές σχήμα. Αποτελείται από ισότιμα ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας και ο επικεφαλής είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Λειτουργούμε συλλογικά και δημοκρατικά, έξω από προσωπικούς ανταγωνισμούς και κάθε είδους παραγοντισμούς. Κανένας μας δεν είναι δεμένος με μια καρέκλα και η εναλλαγή στις θέσεις ευθύνης είναι στον πολιτικό μας πολιτισμό.
2. Είμαι αντίθετος στην μακροχρόνια παραμονή των αιρετών στην ίδια θέση. Πιστεύω ότι δύο συνεχείς θητείες είναι αρκετές για την παραγωγή έργου και την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπηρέτησα μια θητεία στο Δήμο Νέας Μάκρης και 1και ½ στον ενιαίο Δήμο Μαραθώνα. Για μένα είναι αρκετά.
3. Από τα 11 χρόνια που υπηρέτησα το Δήμο από αυτή τη θέση, τα τρία τελευταία βίωσα την απαξίωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι ο πιο κοντινός στον πολίτη και πιο αναγκαίος για την καθημερινή του διαβίωση . Ο Δήμαρχος συχνά απών, αλλά και ελάχιστα ενημερωμένος ,δεν είναι σε θέση να παίξει τον ηγετικό και ενωτικό ρόλο που απαιτείται από το αξίωμά του. Οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων αλλάζουν με τέτοια συχνότητα ώστε είναι αδύνατον να προλάβουν να αποδώσουν στο μικρό διάστημα της παραμονής τους στο ίδιο πόστο. Στο δημοτικό συμβούλιο δεν παράγεται έργο. Λείπει το όραμα, η στρατηγική, η μέθοδος. Αλλά και όταν παράγεται έργο ο Δήμαρχος δεν εκτελεί τις αποφάσεις. Αποκορύφωμα οι ομόφωνες αποφάσεις της 31/1/2017 που ακόμα δεν έχουν εκτελεσθεί ζημιώνοντας το Δήμο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. 
4. Ο συνδυασμός «Πολίτες» που κυβερνά σήμερα το Δήμο συγκροτήθηκε γύρω από ένα πρόσωπο και μια πισίνα. Έλλειπε το όραμα, το πρόγραμμα και η στρατηγική. Όταν το κεντρικό πρόσωπο αποδείχτηκε ελλειμματικό όλο το εγχείρημα κατέρρευσε. Το μόνο που έμεινε είναι η χαρούμενη φωτογραφία γύρω από την πισίνα.
5. Το δημοτικό συμβούλιο παρουσιάζει εικόνα σώματος χωρίς κεφάλι. Οσοι πιστεύουν ότι μπορεί το Δημοτικό συμβούλιο να λειτουργήσει χωρίς το Δήμαρχο, αγνοούν τη δομή του σημερινού συστήματος της ΤΑ στη χώρα μας, που είναι Δημαρχοκεντρικό. Όλα στο νόμο λειτουργούν με κέντρο το Δήμαρχο. Τις αποφάσεις του ΔΣ τις εκτελεί ο Δήμαρχος. Την εκτελεστική επιτροπή, τη οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής τις διευθύνει ο Δήμαρχος. Δίχως τη σύμπραξη αυτών των δύο πόλων δεν παράγεται δημοτικό έργο.
6. Η Αντιπολίτευση όσο κι αν προσπαθεί δεν μπορεί να διορθώσει τα πράγματα ,ούτε και ο νόμος της δίνει τέτοια περιθώρια. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι ο έλεγχος της εξουσίας και αυτό το προσπαθεί.
7. Ελπίζω η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει λύσεις στα φαινόμενα δυσλειτουργίας βάζοντας τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες.
8. Εύχομαι υγεία και δύναμη σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και τόλμη για να αλλάξουν τη σημερινή εικόνα παρακμής που παρουσιάζει ο Δήμος μας.
9. Στον Βασίλη Δελαγραμμάτικα που καταλαμβάνει τη θέση μου στο ΔΣ εύχομαι δύναμη και επιτυχία. Εμπιστεύομαι τις γνώσεις και τις ικανότητές του και θα είμαι δίπλα του σε ό, τι χρειαστεί. 
10. Εύχομαι οι Δημότες του Μαραθώνα και κυρίως οι νέοι με την ενεργή συμμετοχή τους και την ψήφο τους να διαμορφώσουν τους όρους για μια καλύτερη και λειτουργικότερη αυτοδιοίκηση.
Μαραθώνας 7/10/2017
ΦΩΤΗΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ

Rate this item
(0 votes)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή