ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: Το χθες… το σήμερα… και το αύριο

Γράφει ο Σπύρος Παππάς 

Πολίτες του Δήμου Μαραθώνα και όχι μόνο απέφευγαν, μέχρι χθες, να ασχοληθούν με τα κοινά και να εμπλακούν ενεργά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί; Απλή διαπίστωση.

Ας υποθέσουμε ότι υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις πολιτών που διέθεταν τις προϋποθέσεις να υπηρετήσουν τα κοινά. Τι θα μπορούσαν να κάνουν; Έστω με θεωρητική γνώση και πρακτική εμπειρία, ανιδιοτελή ζήλο και θυσιαστική ετοιμότητα. Τι τους ζητούσαμε ;

Να ενταχθούν σε κάποιους από τους υπάρχοντες συνδυασμούς ;

Ξέρουμε, από πολλές περιπτώσεις, την αλλοτρίωση που υφίστανται καθώς και την αλλαγή της συμπεριφοράς τους αντικρίζοντας αυτό που τους περιμένει.

Να συγκροτήσουν έναν καινούργιο συνδυασμό ;

Το αποτέλεσμα ήταν περίπου επίσης προδιαγεγραμμένο. Οι αρνητικές φήμες για τα πρόσωπα που θα τολμούσαν την ανανέωση, οι δήθεν "ύποπτες" φιλοδοξίες τους, οι μειωτικοί υπαινιγμοί για την επαγγελματική τους επιτυχία θα ήταν οι πρώτες διαρροές και στη συνέχεια θα ακολουθούσε η κατασυκοφάντηση, η έντεχνη γελοιοποίηση, το μεθοδικό θάψιμο και ο εξοβελισμός από τη δημοσιότητα.

 Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά και έχουν πάρει διαφορετική τροπή και όποιος δεν το έχει κατανοήσει πλανάται πλάνην οικτράν.

 Με τον ερχομό του "Καλλικράτη" θεμελιώθηκε, σύμφωνα με τους εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος, μια νέα αρχιτεκτονική για την αυτοδιοίκηση. Οι πολίτες προσδοκούν σε ένα σύστημα εξυπηρέτησης καθώς και σε παροχή ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Οι δήμοι, λόγω αύξησης του αριθμού των δημοτών τους, απέκτησαν περισσότερες υπηρεσίες καθώς και αρμοδιότητες με αποτέλεσμα την πλήρη αναδιάρθρωση των δομών λειτουργίας των.

 Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται, εκ των πραγμάτων, να ανταποκριθεί, με επιτυχία, στις νέες προκλήσεις και να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που δημιουργεί αφενός μεν η κεντρική διοίκηση αφετέρου δε η ίδια η λειτουργία των δήμων. Ο "Καλλικράτης" λοιπόν άλλαξε τα δεδομένα.

 Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ένας άνθρωπος, ο Δήμαρχος, δεν είναι δυνατόν να μπορεί να καταλάβει και να προωθήσει μια τεράστια ποικιλία προβλημάτων, με τεράστια πολυπλοκότητα το καθένα. Η εποχή λοιπόν όπου το Δημαρχοκεντρικό σύστημα μεσουρανούσε τελείωσε ! Έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα.

 Συνδημότισσες και συνδημότες,

 Η εποχή αυτή, εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι απλά και τυπικά παρωχημένη αλλά είναι ουσιαστικά και τυπικά ανεδαφική και μη εφαρμόσιμη. Ο ΔΗΜΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ  ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ. Οι συνθήκες είναι αρκετά ώριμες πλέον για μια νέα αντίληψη στην τοπική αυτοδιοίκηση !

 Το Δημαρχοκεντρικό σύστημα με τις χρόνιες παθογένειές του δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στις απαιτήσεις, μικρές ή μεγάλες, που απορρέουν από την εφαρμογή του "Καλλικράτη" και να δώσει τις λύσεις εκείνες που θα βελτίωναν τουλάχιστον την καθημερινότητα του δημότη με αποτέλεσμα τα προβλήματα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, να διογκώνονται σε μεγάλο βαθμό και να οξύνονται δραματικά.

 Η αντικατάσταση του Δημαρχοκεντρικού συστήματος θεωρείται πλέον επιβεβλημένη εάν θέλουμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε την σημερινή κατάσταση. Εάν πραγματικά θέλουμε ο Δήμος μας να αναπτυχθεί και να ευημερήσει ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. Διαφορετικά το… αποτέλεσμα είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο.

 ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ;

ΑΝ ΝΑΙ ,  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ !

Rate this item
(0 votes)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή