Η "Γνωριμία" των πρώτων Μακρηνών - Μαραθωνιτών Prometheans με τη ματιά της ΖΩ

Μια ξεχωριστή πρώτη συνάντηση περίμενε τους συμμετέχοντες του πρώτου εργαστηρίου Prometheans Lab 1: "Γνωριζόμαστε".

Η ΖΩ ήταν εκεί για να αφουγκραστεί τον σφυγμό και την ιδιαιτερότητα αυτής της συνάντησης και να μεταφέρει σε όλους το κλίμα και την ένταση. 

Στον εξαιρετικό και φιλόξενο χώρο του Συλλόγου Μακρηνών-Λιβισιανών συγκεντρώθηκαν 2 γενιές της Νέας Μάκρης, πρωτίστως για να γνωριστούν μεταξύ τους σε μια παραγωγική διαδικασία και να αλληλεπιδράσουν ως ισότιμοι εταίροι με σκοπό την διατήρηση αξιών και τη δημιουργία νέων ιδεών.

Συναισθήματα, χαμόγελα, γέλια αλλά και δάκρυα συγκίνησης "πλημμύρισαν" την αίθουσα γεμίζοντας τις καρδιές των συμμετεχόντων αλλά και των παρευρισκομένων γονέων, εκπαιδευτικών και θεατών. 

 

Ο χώρος

Μπαίνοντας στο χώρο ένιωθες την αγάπη και την δύναμη των ανθρώπων του, γεμάτος εικόνες και αντικείμενα μνήμης. Προχωρώντας η ματιά έπεφτε στην φωτογραφία του δημιουργού του συλλόγου κ. Μεταξωτού του οποίου η σύζυγος έκανε την τιμή και παρευρέθηκε αλλά και συμμετείχε στο πρώτο αυτό εργαστήρι, και πολλών ακόμη Μακρηνών που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην περιοχή. 

 

Συμμετέχοντες

Πάνω από 30 μαθητές του Λυκείου και Γυμνασίου Νέας Μάκρης και Μαραθώνα συμμετείχαν μαζί με τους Μακρηνούς τρίτης ηλικίας και άναψαν την πρώτη σπίθα επαφής των 2 γενεών που τόσα έχει να προσφέρει η μια στην άλλη. Συντονίστρια του έργου η κ. Δέσποινα Δαμιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Μακρηνών - Λιβισιανών, που έχοντας έναν τόσο ιδιαίτερο και δύσκολο ρόλο φάνηκε αντάξια των περιστάσεων και με το παραπάνω. 

Τι έγινε: 

Ώρα 17.30: Η υπεύθυνη του έργου κ. Κοτζαμάνη υποδέχθηκε με χαμόγελο μικρούς και μεγάλους. Όλοι οι συμμετέχοντες κάθισαν στις θέσεις τους σε έναν μεγάλο κύκλο! Αυτόν της οικογένειας που σκοπό είχε να "σπάσει" τον πρώτο πάγο στους άγνωστους μεταξύ τους συμμετέχοντες και να τους κάνει να αισθανθούν όλοι ίσοι. Η Άννα Κανακάκη προλόγισε το θέμα του εργαστηρίου αλλά και του σημαντικού αυτού έργου και διάβασε ένα εξαιρετικό απόσπασμα με αφορμή την πικρή επέτειο της 14ης Σεπτεμβρίου και την Μικρασιατική καταστροφή που ήταν η αιτία να δημιουργηθεί τούτος ο τόπος. Ο εμπνευστής του έργου Γ. Παναγιάρης - Καθηγητής ΤΕΙ Διδάκτωρ Βιολογικών επιστημών και η πρόεδρος του ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ κ. Ρίζου Αναστασία-Χάιδω πήραν για λίγο τον λόγο εξηγώντας την σημαντικότητα του εγχειρήματος κι έπειτα ο λόγος πέρασε στην συντονίστρια. 

 

"Συστηνόμαστε"

Σε ζευγάρια, ένας μαθητής κι ένας μεγάλος, είχαν ένα μικρό περιθώριο χρόνου προκειμένου να μάθουν πράγματα ο ένας για τον άλλον και να τα παρουσιάσουν εκ των υστέρων στην υπόλοιπη ομάδα. Τα πρώτα χαμόγελα και γέλια ξεκίνησαν καθώς η διαδικασία γνωριμίας ήταν ζεστή, φιλική και δεν έλειψαν και οι αστείες στιγμές. Ο πάγος έσπασε και η ομάδα ανέβηκε το πρώτο και σημαντικότερο σκαλοπάτι. 

"Αφουγκραζόμαστε" 

Εν συνεχεία δυο εξαιρετικές αφηγήσεις των παιδικών τους χρόνων από τους κ. Αντώνη Ρεντούμη και τον κ. Μιχάλη Δελησάββα έγιναν η αφορμή τα παιδιά να πάρουν τη θέση ερευνητών και χωρισμένα σε ομάδες μαζί με τους μεγαλύτερους να απαντήσουν σε ερωτήματα που τους δόθηκαν αναφορικά με τις αφηγήσεις. Η σπίθα άναψε. Τα παιδιά παρουσίασαν τις σκέψεις τους, την αντίληψη των γεγονότων και η σύγκριση με το σήμερα ήταν αναπόφευκτη. 

Μικροί μεγάλοι έδωσαν ραντεβού την επόμενη Κυριακή όπου οι μαθητές θα διδάξουν την αξία αλλά και τα μυστικά της τεχνολογίας στους μεγαλύτερους! 

 

H κ. Ρίζου ανέφερε χαρακτηριστικά: 

Υπερήλικες και έφηβοι σε μια συγκινητική συνεύρεση, στο Μουσείο Μακρηνών Λιβισιανών σε μια πραγματικά παραγωγική διαδικασία ! Το πρώτο workshop του project "Προμηθείς" (Prometheans), με τίτλο "Γνωριζόμαστε" που ανέλαβε να εκπονήσει το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα με συνεργάτες το Σύλλογο γονέων του 1ου ΓΕΛ Νέας Μάκρης, το Σύλλογο Μακρηνών Λιβισιανών και μαθητές της Δ/θμιας Εκπ/σης του Δήμου μας, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μακρηνών Λιβισιανών την Κυριακή, 17/9, το απόγευμα.
Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες και ιδίως τα παιδιά των Λυκείων Νέας Μάκρης, Μαραθώνα, και του Γυμνασίου Νέας Μάκρης. Η παρουσία τους και το ενδιαφέρον δίνει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον. Η κοινότητα εν δράσει! Η μόνη ελπίδα για να εξασφαλισθεί ξανά η κοινωνική συνοχή που έχει διαρραγεί....

Φωτογραφίες: Ελένη Φίλιου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rate this item
(0 votes)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή