Prometheans Lab 1: "Γνωριζόμαστε" την Κυριακή 17/9- Οι μαθητές της Ν. Μάκρης συναντούν τους μεγαλύτερους και η σπίθα ανάβει

Οι μαθητές της Νέας Μάκρης θα συναντήσουν την τρίτη ηλικία Μακρηνών την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 17.30 στον Σύλλογο-Μουσείο Μακρηνών-Λιβισιανών! Κύριος σκοπός;  Η ανταλλαγή γνώσεων μέσα από την αλληλεπίδραση. Το αποτέλεσμα; Θα το διαπιστώσουμε με χαρά εκεί! 

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου το πρώτο εργαστήριο

Με μεγάλη χαρά σας περιμένουμε όλοι οι συντελεστες του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ, του ΔΗΘΕΜΑ και από το σύλλογο Μακρηνών- Λιβισιανών Νέας Μάκρης για το πρώτο εργαστήριο (lab Prometheans).

Το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Λιβισιανών με συντονίστρια την πρόεδρο κυρία Δέσποινα Δαμιανού.

Τίτλος: «Γνωριζόμαστε» 

Στην πρώτη συνάντηση θα δοθεί η ευκαιρία να γνωριστούν και να συστηθούν οι δύο γενιές, οι μεγαλύτεροι και οι νεότεροι, αυτοί δηλαδή που είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές του Prometheans.

Στην πρώτη διευκρινιστική συνάντηση θα δοθεί το στίγμα και για τα επόμενα εργαστήρια, τα οποία στηρίζονται στην ιδέα για τη γεφύρωση εμπειριών και αξιών του παρελθόντος με τις δεξιότητες του παρόντος.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα 1ου εργαστηρίου


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017
ΩΡΑ: 17.30-20.30 (διάρκεια περίπου 3 ώρες)
ΣΗΜΕΙΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΡΗΝΩΝ -ΛΙΒΙΣΙΑΝΩΝ
ΣΎΝΤΟΝΙΣΤΗΣ κα Δέσποινα Δαμιανού, Πρόεδρος Συλλόγου Μακρηνών-Λιβισιανών Νέας Μάκρης

 

Τι είναι;
Πρόκειται για ένα έργο που αντιμετωπίζει πολύπλοκες προκλήσεις της τοπικής ανάπτυξης με την ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των γενεών και τη δημιουργία δεξαμενής κοινών πόρων για κοινοτική δράση. Με τον καθορισμό του πλαισίου, το έργο δημιουργεί νέες προοπτικές συνεργασίας των τοπικών φορέων, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη γεφύρωση εμπειριών και αξιών του παρελθόντος με τις δεξιότητες του παρόντος. Η ιδέα του έργου βασίζεται στην αρχή της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, και καλεί όλες τις γενιές της κοινότητας να συνεργαστούν για τη βελτίωση της τοπικής ικανότητας για ανάπτυξη και ευημερία.

Πώς;
Εργαστήρια (Labs) που θα διεξαχθούν σε τέσσερις Κυριακές, θα συμπεριλάβουν μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και άτομα τρίτης ηλικίας σε μια παραγωγική διαδικασία, που θα αλληλεπιδρούν ως ισότιμοι εταίροι στην αμοιβαία μάθηση, ενώνοντας τα ταλέντα των νέων με την εμπειρία των παλιών για την ανάπτυξη συλλογικής ικανότητας, την διατήρηση αξιών και τη δημιουργία νέων ιδεών. Το έργο θα έχει επίσης τη συνδρομή των αποφοίτων του Μεταπτυχιακού Πολιτιστικής Διαχείρισης του ΤΕΙ Αθήνας και του Μουσείου Μακρηνών - Λιβισσιανών.

Τα εργαστήρια εμπνέονται από το γεγονός ότι η Κοινότητα της Νέας Μάκρης δημιουργήθηκε από πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή μετά από μια τραγική καταστροφή, παρά την οποία γρήγορα ανακάμπτουν και αναπτύσσονται χάρη στα μοναδικά πολιτιστικά στοιχεία προσαρμοστικότητας και δημιουργικότητας. Και αυτά, ακριβώς, τα στοιχεία και οι αξίες, οι ιδιαίτερα σημαντικές και χρήσιμες στην τρέχουσα κατάσταση κρίσης, είναι που πρέπει να διαδοθούν στις επόμενες γενιές. Έτσι, τα εργαστήρια θα περιλαμβάνουν συνεντεύξεις, αφηγήσεις, διδασκαλία παραδοσιακής χειροτεχνίας και παραδοσιακής ιατρικής (γιατροσόφια), ανακύκλωση στο σπίτι, καλλιέργεια κηπευτικών (σπιτικός λαχανόκηπος) κλπ. Η προσφορά των μαθητών στην όλη δράση προς τους ενήλικες θα είναι μύηση και εκπαίδευση στα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κοινωνικά δίκτυα, ηλεκτρονικό εμπόριο, μηχανές αναζήτησης) .


Το έργο θα ολοκληρωθεί με διάχυση των αποτελεσμάτων σε μια ανοιχτή εκδήλωση, με ομιλίες - μαρτυρίες των συμμετεχόντων και προβολή του υλικού και επιτευγμάτων των εργαστηρίων. Υλικό και άρθρα με ενημερωτικό υλικό θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των εταίρων και τον τοπικό τύπο.

Αυτή η ενέργεια αφορά όλους μας, θα ήταν ιδιαίτερη χαρά να έχουμε την συμβολή όσων γονέων θέλουν να συμμετάσχουν στην διεκπεραίωση αυτού του project. Μπορείτε να μας βρείτε στο facebook στη σελίδα μας 
https://www.facebook.com/ProjectPrometheans/
ή επικοινωνήστε με την συντονίστρια κυρία Μαίρη Κοτζαμάνη.

Μείνετε συντονισμένοι! Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση.

Με εκτίμηση 
Η πρόεδρος του ΔΗΘΕΜΑ
Χάιδω Αναστασία Ρίζου

Rate this item
(0 votes)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή