Εφηβεία: Επανάσταση ή Μετάβαση;

Τα γνωρίσματα της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα των νέων κατά την περίοδο της εφηβείας

    Η εφηβεία είναι η περίοδος κατά την οποία ο νέος αναπτύσσεται σωματικά, πνευματικά και ψυχικά. Η αρχή και το τέλος της εφηβείας δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια. ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.
    Κατά την περίοδο αυτή πρώτη προσπάθεια του εφήβου είναι να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με το «νέο» εαυτό του. Ώρες ατελείωτες τον ερευνά στον καθρέφτη. Άλλοτε ευχαριστιέται και άλλοτε απογοητεύεται απ’ αυτόν. Ο εσωτερικός του κόσμος είναι διαρκώς ταραγμένος. Βρίσκεται σε ένα συνεχές δίλημμα. Δεν μπορεί εύκολα να αποφασίσει. Ένας καινούργιος κόσμος αναδύεται γι’ αυτόν. Οι μεταπτώσεις είναι πολύ συχνές. Η μία κατάσταση διαδέχεται την άλλη. Τη μία στιγμή είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος και την άλλη απογοητευμένος και δυστυχισμένος. Άλλοτε αισιόδοξος και άλλοτε απαισιόδοξος.
    Οι εναλλαγές αυτές τον κάνουν ευέξαπτο, ευερέθιστο και κάποιες φορές επιθετικό. Θυμώνει με το παραμικρό και δύσκολα ελέγχει τις πράξεις του. Φτάνει εύκολα στα άκρα. Η επιθετικότητά του συνήθως περιορίζεται στα λόγια, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές  που εκδηλώνεται και με πράξεις. Συνήθως στρέφεται σε άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Προβάλλει συνεχώς αντιρρήσεις στις υποδείξεις των γονιών του, ανεξάρτητα από την ορθότητα ή μη των θέσεών τους. Τις θεωρεί εκ προοιμίου υπερβολικές ή λανθασμένες. Φιλονικεί σε μόνιμη βάση με τον έναν ή και με τους δύο γονείς. Τους θεωρεί υπεύθυνους για οποιοδήποτε «κακό» τους συμβαίνει. Οι διαθέσεις του μερικές φορές γίνονται εχθρικές απέναντί τους. Χάνει, κάποιες φορές, την εμπιστοσύνη του στο άμεσο περιβάλλον και στρέφεται σε ομάδες συνομηλίκων του, που δεν είναι πάντα οι ενδεδειγμένες. Με ευκολία εμπιστεύεται το πρόβλημά του στο συνομήλικο «φίλο» και πολύ δύσκολα στο γονιό του.
    Η αντιφατική του αυτή συμπεριφορά συνεχίζεται. τη μια στιγμή παρουσιάζεται να υποστηρίζει κάτι με πάθος και την άλλη να το απορρίπτει  ή να το πολεμά. Επιθυμεί κάτι πολύ, αλλά όταν το αποκτήσει το χορταίνει γρήγορα. Ενθουσιάζεται πολύ γρήγορα, αλλά όμως απογοητεύεται με την ίδια ευκολία. Παρασύρεται πολύ συχνά από την ορμή του και φτάνει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, γρήγορα όμως υποχωρεί, συμφιλιώνεται και επανορθώνει. Έτσι εξηγείται το παράδοξο φαινόμενο να χτυπά ο ένας τον άλλο τη μία στιγμή και την άλλη να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται.
    Ένα άλλο παράξενο φαινόμενο του εφήβου είναι η απομόνωση και η μοναξιά. Ο νέος όταν είναι απομονωμένος αισθάνεται πιο ασφαλής. Νομίζει ότι αποφεύγει τα ενοχλήματα των άλλων. Νομίζει ότι με τη μοναξιά ζει στιγμές γόνιμης περισυλλογής. Μπορεί βέβαια να συμβαίνει και αυτό. Λογοδοτεί με τον μονόλογο στον εαυτό του, τον ελέγχει και έτσι εκτονώνεται ψυχικά. Η μοναξιά γίνεται γι’ αυτόν τρόπος ζωής.
    Οι αντιδράσεις και οι συμπεριφορές των εφήβων διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Είναι ενδεικτικά τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και περιλαμβάνουν έναν μεγάλο αριθμό νέων. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι νέοι βιώνουν με πιο ήπιο τρόπο την περίοδο της εφηβείας. οι αντιδράσεις τους είναι φυσιολογικές και πολύ σπάνια φτάνουν σε ακρότητες. Αυτό συναρτάται βέβαια και με την ίδια την οικογένεια. Το ένα παιδί αντιδρά διαφορετικά από το άλλο.
    Κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο της εφηβείας, οι γονείς, οι παιδαγωγοί και γενικότερα οι ενήλικες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι νέοι διανύουν μία ιδιαίτερη και δύσκολη φάση, που υπερβαίνει τις δυνατότητές τους να τη διαχειριστούν σωστά. Γι’ αυτό επιβάλλεται να αγκαλιάσουν τους νέους και να ενσκήψουν στα προβλήματά τους. Να τους αντιμετωπίσουν με καλοσύνη, ευαισθησία και κατανόηση. Να τους δίνουν πάντα και μία άλλη ευκαιρία. Για να έχουμε τους εφήβους δίπλα μας και όχι απέναντί μας πρέπει να αποφύγουμε κάθε μορφή βίας και αυταρχισμού. Με την πειθώ θα έχουμε οπωσδήποτε καλύτερα αποτελέσματα.


            
Πασχάλης Πούλος

Φιλόλογος

Συντονιστής Κοινωνικού Φροντιστηρίου 

Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης.

Rate this item
(1 Vote)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή