Γιάννης Σμέρος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής: Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει χάσει τον προσανατολισμό της.

Συνέντευξη στον Λάζαρο Καραούλη

Εμείς μπορούμε να συμβιβαστούμε μ’ αυτή τη συμβατική και κοινότυπη προσέγγιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Κύριε Σμέρο, καταρχήν  ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε σήμερα να επικοινωνήσουμε και να συζητήσουμε σημαντικά θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας στην Ανατολική Αττική. Ξεκινώντας όμως, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την ολοκλήρωση και του δεύτερου μεταπτυχιακού σας πτυχίου, στον τομέα της Περιφερειακής Ανάπτυξης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε με ένα θέμα που αφορά τους Δήμους της Αττικής στο σύνολο τους. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε είστε και μέλος του ΕΔΣΝΑ (αρμόδιος φορέας  για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική), ο οποίος στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε να ορίσει εισφορά 44€ ανά τόνο εισερχόμενου απορρίμματος στις εγκαταστάσεις του. Πώς την κρίνετε αυτήν την κίνηση;

Κύριε Καραούλη, θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σας ευχαριστήσω για τις ευχές, αλλά και την φιλοξενία σας.

Πράγματι, ξεκινάτε από ένα πολύ σημαντικό θέμα. Και η απάντηση είναι πολύ σαφής και σύντομη. Η πολιτική που ακολουθεί ο ΕΣΔΝΑ διατηρεί τις εισφορές στα ύψη. Και αυτές τις εισφορές τις πληρώνουν οι συνήθεις ύποπτοι. Οι Δήμοι και κατ’ επέκτασιν όλοι και όλες μας μέσω των λογαριασμών τους για το ηλεκτρικό ρεύμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Και αυτό δεν είναι το βασικό.

Αν γινόταν κάτι να κατανοούσαμε τις αυξήσεις, Εδώ, μιλάμε για μια κατάσταση κατά την οποία μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως πρόοδος σε επίπεδο κατασκευής νέων υποδομών, για τη βελτίωση της ανακύκλωσης ή της διαλογής στην πηγή.  Ο ΕΔΣΝΑ αποφάσισε αδικαιολόγητα τον ορισμό της εισφοράς στα 44 € ανά τόνο εισερχόμενου απορρίμματος στις εγκαταστάσεις του.

Το γεγονός αυτό, σε απλά μαθηματικά ξέρετε τι σημαίνει; Σημαίνει ότι για το 2017 οι δήμοι της Αττικής θα κληθούν να καταβάλλουν συνολικά 79 εκατ. €. 3 εκατ. € περισσότερα σε σχέση με πέρσι. Και αυτό χωρίς να συνοδεύεται καν από μια στρατηγική εξορθολογισμού της παραγωγής οικιακών απορριμμάτων.

Επειδή, πρέπει τα πράγματα να ξεκαθαρίζονται, οφείλω να ενημερώσω ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η παράταξη μας πρότεινε τη μείωση των εισφορών κατά 15% ώστε να διαμορφωθεί στα 38 € ανά τόνο, γεγονός που θα ανακούφιζε δήμους και οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Πολύ εύλογα, όμως, θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει αν αυτό είναι εφικτό. 

Η απάντηση είναι θετική και κυρίως τεκμηριωμένη. Η μείωση αυτή που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση για τους δήμους και τους πολίτες ύψους 10 εκ. € για το 2017. Συνεπώς, δε μιλάμε απλώς για μια εφικτή πολιτική, αλλά υποχρεωτική. Αφού ο φορέας κατά τη θητεία της προηγούμενης Διοίκησης, απαλλάχθηκε από τα δυσβάσταχτα χρέη του παρελθόντος άνω των 80 εκ. €, με αποτέλεσμα πλέον να έχει αποθεματικό της τάξης των 42,3 εκ. € και λιγοστά χρέη Παρελθόντων Οικονομικών Ετών.

Κρίνω λοιπόν, ότι, η μείωση της εν λόγω εισφοράς ουδεμία ζημία θα επιφέρει και θεωρώ αδιανόητο, ο Ελληνικός Λαός, πέραν των συνεχών, αδιανόητων και σκληρών επιβαλλόμενων φόρων, να καλείται να φορτωθεί στις πλάτες του επιπλέον χαράτσι, και να χρηματοδοτεί το απόλυτο τίποτα!

Αρχές Μαρτίου ήρθε προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το 5ετές Επιχειρησιακό Σχέδιο της περιόδου 2014-2019. Πώς το κρίνετε, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Αττικής;

Καταρχάς θα πρέπει να σημειωθεί πως το θέμα ήρθε προς συζήτηση με χρονοκαθυστέρηση 2 ετών. Άρα δε μιλάμε για πρόγραμμα 5ετίας αλλά για πρόγραμμα 2ετίας. Ο "Καλλικράτης" προβλέπει σαφώς, στο άρθρο 268, την εκπόνησή του μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της εκάστοτε διοίκησης. Πράγματι, κοντεύουν να εκπνεύσουν οι εννέα μήνες, ενισχυμένοι βέβαια με άλλους 24 που έχουν παρέλθει.   

Να μπούμε, όμως, στην ουσία. Αποτελεί ένα πρόγραμμα με φουσκωμένο προϋπολογισμό και ανέφικτους στόχους απορρόφησης, αλλά και σημαντικότατα κενά. Για να φουσκώσει ο προϋπολογισμός ενσωματώθηκαν δαπάνες που έχουν γίνει ακόμη και προ δεκαετίας. Για να αναφερθεί ένα απλό παράδειγμα, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο 2014-2019 υπάρχουν τα 80 εκ. € που έχει κοστίσει μέχρι σήμερα η κατασκευή του ΧΥΤΑ Φυλής, που ξεκίνησε το 2007! Άρα μιλάμε για έναν επίπλαστο προϋπολογισμό.

Επίσης, οι ρυθμοί απορρόφησης των πόρων που προβλέπει δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα έτη 2017, 2018 και 2019 προβλέπεται μέση ετήσια απορρόφηση από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής της τάξης των 380 εκ. € και για το 2016 απορρόφηση ύψους 251 εκ. €, όταν από τα απολογιστικά στοιχεία έχει γίνει γνωστό ότι η απορρόφηση ίδιων πόρων ήταν πέρυσι γύρω στα 22 εκ. €…

Τα νούμερα, τα πραγματικά νούμερα εντυπωσιάζουν.

Εν ολίγοις το Επιχειρησιακό Σχέδιο με τον τρόπο που εκπονήθηκε στην ουσία αχρηστεύεται, καταστρατηγώντας κάθε έννοια σχεδιασμού και προγραμματισμού.

Η οικονομική κρίση, έχει φέρει σε απόγνωση όλους τους Έλληνες. Το ερώτημα είναι, η Περιφέρεια τι ρόλο μπορεί να παίξει εδώ και πως μπορεί να βοηθήσει να επιβιώσει, σε αυτή την δύσκολη εποχή ο κόσμος;

Πολλά πράγματα μπορεί να κάνει και να συνδράμει στην ανάσχεση της κρίσης, μέσα βέβαια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της. Αξιοποιώντας κονδύλια του ΕΣΠΑ, συνδράμει καθοριστικά στο κοινωνικό έργο των Δήμων, στηρίζοντας τις προσπάθειες συλλογικών φορέων, εθελοντικών οργανώσεων και οργανισμών, εκτελώντας έργα, ρίχνοντας πιστώσεις – χρήμα, στην χειμαζόμενη οικονομία. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η κεντρική διοίκηση πειραματίζεται και διαμορφώνει με τις αποφάσεις της, νέες στρεβλώσεις στο ήδη επιβαρυμένο κοινωνικό περιβάλλον.  Η Περιφέρεια Αττικής έχει πολλές δυνατότητες. Αρκεί να ξέρεις να τις οριοθετήσεις, να τις πιστέψεις και να τις υλοποιήσεις.

Ο πολίτης και ιδίως ένας νέος άνθρωπος - όπως είστε κι εσείς - τι πιστεύετε πως εισπράττει όταν ακούει «Τοπική Αυτοδιοίκηση»; Και τί μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους συνομηλίκους σας;

Θεωρώ πως φαντάζεται μία προέκταση του κράτους, το τοπικό επίπεδο του πολιτικού και άρα του κομματικού συστήματος. Φαντάζεται δηλαδή έναν θεσμικό εγκλωβισμό, μια από τα ίδια, ένα σύστημα το οποίο, με πολλές βεβαίως εξαιρέσεις, κάνει συναλλαγές και διευθετήσεις, ένα σύστημα που αντιμετωπίζει ζητήματα που δεν σημαίνουν κάτι για το νέο άνθρωπο. Παρά την πολύ μεγάλη σημασία που έχουν θέματα όπως οι χρήσεις γης, η Διαχείριση των απορριμμάτων, ακόμα και μεγάλα διαστάσεων έργα, ο νέος άνθρωπος τα καταλαβαίνει όλα αυτά  μόνον όταν υπάρχει ευκαιρία απασχόλησης, ανάληψης πρωτοβουλίας και εξασφάλισης ενός καλού επιπέδου διαβίωσης.

Εμείς μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή τη συμβατική και κοινότυπη διοικητική, θεσμική και μίζερη προσέγγιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Όχι. Εμείς στέλνουμε σε όλους τους συνομήλικους μας μήνυμα για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση οραματική, ανατρεπτική, νεανική. Για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι το πραγματικό πεδίο ουσιαστικής και ανοιχτής πολιτικής συμμετοχής των νέων ανθρώπων.

Όχι όμως συμβολικά και σίγουρα όχι για τη βιτρίνα. Δεν θέλουμε να αποτελέσουμε απλά μέρος μιας προεκλογικής αφίσας. Δε θέλουμε να γίνουμε η πρώτη γενιά, που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη!

Κλείνοντας κε Σμέρο την σημερινή μας συνέντευξη θα ήθελα να μας πείτε που έχει επιτύχει και που έχει αποτύχει μέχρι στιγμής η τωρινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Με τους έως τώρα χειρισμούς, βλέπετε κάποιο φως στο τούνελ;    

Σήμερα, φθάνουμε στο μέσον της Περιφερειακής περιόδου. Η μέχρι σήμερα πορεία της θυμίζει καράβι με πειραγμένη πυξίδα. Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς ότι έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους, γιατί έχουν εγκλωβιστεί ανάμεσα στις προεκλογικές τους μεγαλοστομίες και την σκληρή πραγματικότητα. Ξέρετε στα τούνελ υπάρχει φως μπροστά, υπάρχει φως και προς τα πίσω. Το θέμα είναι να ξέρεις που πας…

Rate this item
(0 votes)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή