Συνεργασία του Υφυπουργού Β. ΚΟΚΚΑΛΗ με τον Δήμαρχο Ηλ.ΨΗΝΑΚΗ

Να ενταχθούν και δήμοι της Θεσσαλίας στην Αμφικτιονία αρχαίων ελληνικών πόλεων και έγκριση  επενδυτικού κονδύλιου ύψους 400 εκατ. δολαρίων για πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις.

Την παρέμβαση του  υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη,  ζήτησε ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους προκειμένου να ενταχθούν και οι δήμοι της Θεσσαλίας στην Αμφικτιονία αρχαίων ελληνικών πόλεων που ίδρυσε με στόχο την ενίσχυση κάθε μορφής ανταλλαγής και συνέργειας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα,.   

Ο θεσμός της σύγχρονης διεθνούς Αμφικτιονίας έχει ως στόχο να έρθουν πιο κοντά Ελλάδα και Κίνα, ώστε να προκύψουν συγκεκριμένα οφέλη αλλά και να ενθαρρυνθούν νέες ευκαιρίες σύσφιξης των διμερών σχέσεων στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

Ήδη έχει εγκριθεί επενδυτικό κονδύλι ύψους 400 εκατ. δολαρίων για πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις μεταξύ Κίνας και των ελληνικών δήμων που συμμετέχουν στην Αμφικτιονία αρχαίων ελληνικών πόλεων, ενώ όπως έχει δηλώσει ο δήμαρχος Μαραθώνα «η Κίνα θέλει να φτάσει στην Ευρώπη και εμείς είμαστε τα διόδια. Αυτό, βολεύει πάρα πολύ τη χώρα μας. Η Θεσσαλία μπορεί να εκμεταλλευθεί τα κονδύλια που προβλέπονται για τον πρωτογενή τομέα και η Αμφικτιονία είναι μια πολύ καλή ευκαιρία».

Ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης δεσμεύθηκε να συντονίσει σε θεσσαλικό επίπεδο τους δήμους, χαρακτήρισε «αξιόλογη την πρωτοβουλία του δημάρχου Μαραθώνα», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε ο Ηλίας Ψινάκης να έρθει για σχετική επίσκεψη στη Λάρισα, αρχές Απριλίου. 

 

 τα σχόλια μας :

 Ζουγανέλης Ι.

Επικροτούμε τις όποιες πρωτοβουλίες υλοποιούνται  όσον αφορά την Αμφικτιονία αρχαίων πόλεων αρκεί να μην μείνουν μόνο στα λόγια και στις φωτογραφήσεις, ευελπιστώντας  να υλοποιηθούν έργα ως καταλύτης για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας στους δήμους αλλά και του Δήμου μας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Θεωρώ ότι τα όποια χρήματα για  έργα μη θέλοντας να τα διαχωρίσω σε μεγάλα ή μικρά από μόνα τους δεν αποτελούν «ανάπτυξη». Βελτιώνουν όμως την ανταγωνιστικότητα και δημιουργούν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης αν ιεραρχηθούν ορθά, αν αξιολογηθούν, τεθούν προτεραιότητες, σωστός σχεδιασμός, στρατηγικοί στόχοι από την Πολιτεία,το Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες  και τελικά να υιοθετηθούν και αγκαλιαστούν από την κοινωνία.

Με απλά λόγια στην διαδικασία της παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι απαραίτητη και η συμμετοχή της κοινωνίας μέσα από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, μέσα από τα Περιφερειακά και Τοπικά σχέδια ανάπτυξης. Αυτή θα εξειδικεύσει και θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση και πάνω απ’ όλα θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα. Αλλά για να γίνει θα πρέπει να επιταχύνουμε τον προγραμματισμό και την εκτέλεση των έργων υποδομής. Η αντιμετώπιση των υποδομών πρέπει να ιδωθεί και μέσα από μια νέα αντίληψη για την κοινωνική και οικονομική ωφελιμότητα.

Τόσα χρόνια κατασκευάζαμε υποδομές χωρίς μελέτες οικονομικής βιωσιμότητας προσαρμοζόμενοι στις απαιτήσεις τοπικών κοινωνιών και τοπικών παραγόντων, χωρίς να αποτελεί η αναγκαιότητα και η ωφελιμότητα, αναπόσπαστο μέρος του φακέλου του έργου.

Αυτές οι αλλαγές κατεύθυνσης προϋποθέτουν και αλλαγές αντίληψης και οργάνωσης στον κρατικό και τοπικό μηχανισμό. Οι υποδομές μαζί και με το ανθρώπινο δυναμικό είναι αυτήν τη στιγμή το ισχυρότερο εφαλτήριο για το μέλλον.

Αναρωτιέμαι και είμαι ακόμα επιφυλακτικός όσον αφορά το κονδύλι που όπως αναφέρεται έχει εγκριθεί , ύψους 400 εκατ. δολαρίων για πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις μεταξύ Κίνας και των ελληνικών δήμων αναμένοντας με αγωνία τι έχει οργανωθεί ,προγραμματιστεί και δρομολογηθεί για Ανάπτυξη αλλά και το «είδος» της Ανάπτυξης για τον ιστορικό μας Δήμο Μαραθώνος.

Ζουγανέλης Ιωάννης

Διοικητικό και Ιδρυτικό μέλος Επιστημονικών Συμβούλων Δικτύου Ανάπτυξης
Συνεκδότης Εφημερίδας ΖΩ
Master of  Business Administration & Economics
BSC Marketing Management

 

Rate this item
(0 votes)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή