ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γιώργου Κώτσηρα Αναπλ.Γραμματέα Επιστημονικών Φορέων Νέας Δημοκρατίας

Γιώργος Κώτσηρας Αναπλ.Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Ν.Δ

  Συνέντευξη στον  ΙΩΑΝΝΗ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

 Συζητάμε μαζί του για τα προβλήματα των επιστημόνων και  την παρούσα πολιτική κατάσταση.

«ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ,ΟΣΟ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ»

Στα 29 του χρόνια ήταν ήδη κάτοχος διδακτορικού τίτλου από τη Νομική Σχολή Αθηνών με βαθμό Άριστα και δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών (Ευρωπαϊκό Δίκαιο στη Νομική Σχολή Αθηνών και Διοικητικό Δίκαιο και Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Aix Marseille III). Αυτοδημιούργητος και μάχιμος δικηγόρος, διατελέσας Πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών. Παράλληλα, όμως, με τις σπουδές και την άσκηση δικηγορίας, δοκιμάζεται στον στίβο της πολιτικής σκηνής, έχοντας υπάρξει υποψήφιος Ευρωβουλευτής (2014) και εκ των επιλαχόντων βουλευτών της Περιφέρειας Αττικής (2015). Πριν από λίγο καιρό ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη Αναπληρωτής Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ και σήμερα ο 31χρονος δικηγόρος παραχωρεί στην εφημερίδα μας αποκλειστική συνέντευξη σχετικά με τη σημερινή κατάσταση στην πολιτική σκηνή της χώρας, τις προοπτικές που υπάρχουν καθώς και το προσωπικό του στίγμα.

-Παρά το νεαρό της ηλικίας σας, έχετε μια ευρεία γκάμα ενασχόλησης τόσο με την επιστήμη όσο και με την ενεργό πολιτική. Τί ωθεί έναν νέο άνθρωπο στην ενασχόληση με τα κοινά?

Κύριε Ζουγανέλη, ευχαριστώντας σας καταρχήν για την παρούσα συνέντευξη, θα ήθελα να τονίσω ότι το στοίχημα της εποχής μας είναι η επαναφορά της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης και ιδιαίτερα  των νέων ανθρώπων στην πολιτική και τους θεσμούς, κάτι που τα περασμένα χρόνια χάθηκε για διάφορους λόγους. Η ενέργεια λοιπόν που εκ της φύσης του έχει ένας νέος άνθρωπος είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την προσπάθεια αυτή. Η γενιά μας έχει την τύχη να διαθέτει πολλά νέα παιδιά που έχουν εξαιρετικά επιστημονικά προσόντα και παραμένουν σε πείσμα των καιρών ενεργά. Είναι, λοιπόν, μια πρόκληση για όλους μας η ενεργοποίηση αυτού του ανθρώπινου δυναμικού επ’ωφελεία της χώρας μας, η οποία περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο. Επίσης, η κοινωνία αντιτάσσεται στο πρότυπο του «επαγγελματία πολιτικού». Ως εκ τούτου, τόσο η καθημερινή προσπάθεια στους χώρους εργασίας όσο και στους αντίστοιχους επιστημονικούς ευνοούν την περαιτέρω αντίληψη των πραγματικών προβλημάτων των συμπολιτών μας.

-Οριστήκατε από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ.Μητσοτάκη Αναπληρωτής Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων. Ποιες οι προκλήσεις αυτής της νέας προσπάθειας?

Πράγματι, ήταν μεγάλη τιμή για μένα η επιλογή αυτή από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, δείγμα και της διάθεσης ανανέωσης που τον διέπει και διαφαίνεται σε πολλές μέχρι σήμερα επιλογές του. Όπως προανέφερα θεωρώ ότι το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό είναι από τα ποιοτικότερα στον κόσμο και η αξιοποίησή του είναι, κατά την άποψή μου, εθνική ανάγκη. Από την εμπειρία μου από τις σπουδές και τη δικηγορία, όσο και από τη θητεία μου ως Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Δικηγόρων, όπου είχαμε αναπτύξει πλήθος κοινωνικών δράσεων, έχω, στο μέτρο που μου επιτρέπει η ηλικία μου, ιδία αντίληψη μεγάλου μέρους των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επιστημονική κοινότητα, η οποία ας μην ξεχνάμε ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από το παρελθόν καθόσον μεγάλο κομμάτι των νέων ανθρώπων έχει, πλέον, πανεπιστημιακό πτυχίο. Δυστυχώς, πολλοί από αυτούς έχουν τόσο καλά βιογραφικά που συχνά η πενιχρή αγορά εργασίας της χώρας μας δεν μπορεί να απορροφήσει. Στόχος της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η ύπαρξη του περιβάλλοντος εκείνου και των αντίστοιχων προοπτικών ώστε αυτό το ανθρώπινο δυναμικό να παραμείνει στην χώρα μας και να προοδεύσει εδώ.  Στόχος και της δικής μας Γραμματείας είναι η προσήλωση σε αυτόν τον στόχο, στο μερίδιο που μπορούμε να προσθέσουμε ένα λιθαράκι. Αν ο καθένας που ασχολείται με τα κοινά προσθέσει ένα «λιθαράκι» στον τομέα ευθύνης του, η κατάσταση θα μπορέσει να βελτιωθεί.

-Παρουσιάσατε πρόσφατα ένα δείγμα γραφής αυτής της προσπάθειας με την παρουσίαση του project «5 προβλήματα-5 προτεινόμενες λύσεις». Θέλετε να μας το εξηγήσετε?

-Στα μέσα του Ιουλίου παρουσιάστηκε από τη Γραμματεία μας η πρωτοβουλία «5 προβλήματα-5 προτεινόμενες λύσεις». Πρόκειται για τα αποτελέσματα της αξιοποίησης προτάσεων 650 και πλέον μελών της Γραμματείας μας ανά την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα “ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ», το οποίο απέτελεσε εκ των πρώτων δειγμάτων γραφής του νέου Προέδρου με σκοπό τη διεύρυνση προς την κοινωνία. Το εντυπωσιακό γεγονός, κύριε Ζουγανέλη, ήταν τα βιογραφικά  των ανθρώπων από όλη την χώρα που μπήκαν στη διαδικασία να αποστείλουν τις προτάσεις τους ανά επάγγελμα, αλλά και η εξαιρετική ποιότητα των ίδιων των προτάσεων. Παρουσιάστηκαν λοιπόν τα 5 κορυφαία προβλήματα ανά επαγγελματικό/επιστημονικό κλάδο και οι 5 κορυφαίες προτεινόμενες λύσεις, σύμφωνα με τους εκλεκτούς επιστήμονες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, δίχως απαραίτητα να είναι στο σύνολό τους μέλη του κόμματος. Και εκεί ακριβώς έγκειται και η προσπάθεια διεύρυνσης μας προς την κοινωνία. Όλες αυτές οι προτάσεις κωδικοποιήθηκαν από τη Γραμματεία μας και παρουσιάστηκαν στην 1η Ολομέλεια παρουσία και του Κ.Μητσοτάκη και παραδόθηκαν προς αξιοποίηση στην κεντρική διοίκηση της Ν.Δ. Επίσης, η Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων έχει πραγματοποιήσει ήδη δράσεις για τον ασφαλιστικό νόμο και για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

-Έχετε υποστηρίξει κατά καιρούς ότι στην εποχή της κρίσης η κοινωνική αλληλεγγύη πρέπει να στηρίζεται από όσους περισσότερους γίνεται. Ποια η εμπειρία σας από τη συμμετοχή σας στη δράση «Κανείς στο Περιθώριο»;

Είναι πάγια θέση μου ότι η αλληλεγγύη σε συνανθρώπους μας που έχουν την ανάγκη μας, ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης, δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε κόμμα. Αποτελεί ουσιώδη κοινωνική και ανθρώπινη υποχρέωση. Η ΝΔ και ο Πρόεδρός της έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα μια εξαιρετική πρωτοβουλία ονόματι «ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ», σε μέρος της οποίας είχα την τύχει να συμμετάσχω. Ως εκ τούτου, κλιμάκια βουλευτών και στελεχών της, επισκέπτονται με αθόρυβο τρόπο δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, καταγράφοντας τα προβλήματα των δομών αυτών ώστε να συνταχθεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης, διότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και πλέον μόνο με μια νέα εθνική προσπάθεια μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Δυστυχώς, τα προβλήματα εντείνονται, η απουσία της Πολιτείας, παρά τα μεγάλα λόγια, είναι συχνά εμφανής και πρέπει να υπάρξει ένας ανασχεδιασμός του συνόλου της κοινωνικής πολιτικής χωρίς μικροκομματική αξιοποίηση με επιπλέον ώθηση και του ιδιωτικού τομέα στο να συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή, δεδομένης της οικονομικής δυσκαμψίας των δημοσίων οικονομικών δεδομένων. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η κοινωνική αλληλεγγύη περνά μέσα από τον καθένα από εμάς και κανείς δεν έχει το μονοπώλιο της ευαισθησίας.

-Θα μας κάνετε και ένα σύντομο σχόλιο για τη γενικότερη κατάσταση στην πολιτική σκηνή της χώρας;

Δυστυχώς, η χώρα μας διανύει μια περίοδο συνεχούς κάμψης. Μια κρίση οικονομική, η οποία έγινε κρίση αξιών και παραδοσιακών σημείων αναφοράς, έχει οδηγήσει στη σημερινή ανώμαλη κατάσταση. Η παρούσα Κυβέρνηση αποδεικνύεται παντελώς ανίκανη στο να στρέψει την χώρα σε συνθήκες ομαλότητας, καθόσον είναι παγιδευμένη σε δογματισμούς και ιδεοληψίες, ενώ συνεχώς βρίσκεται κοινωνικά αντιμέτωπη με τις απίστευτες προεκλογικές της υποσχέσεις, αλλά και την τραγική διαδικασία πειραματικής διαπραγμάτευσης το πρώτο εξάμηνο του 2015, η οποία μας κληρονόμησε με ένα περιβάλλον πλήρους οικονομικής ασφυξίας, την ώρα που στο τέλος του 2014 έστω και οριακά είχαν αρχίσει να φαίνονται σημάδια ανάκαμψης. Το ζητούμενο, όμως, τώρα είναι η πολιτική να επαναπροσεγγίσει τη σχέση ειλικρίνειας με τον πολίτη. Να φτιαχτεί, δηλαδή, ένα νέο συμβόλαιο αλήθεια και εμπιστοσύνης. Χωρίς πολλά λόγια. Να γίνουμε μια κανονική χώρα. Όσο απλό και να ακούγεται. Μια χώρα όπου θα μπορεί κάποιος να έρθει και να επενδύσει. Και μικρός και μεγάλος Μια χώρα όπου το «καλό» θα επιβραβεύεται και δεν θα στοχοποιείται. Χωρίς ενεργό και υγιή ιδιωτικό τομέα και λειτουργικές συνθήκες στο δημόσιο, η χώρα αυτή θα είναι καταδικασμένη να παράγει ελλείμματα, γκρίνια και διαχείριση της μιζέριας. Δεν της αξίζει αυτό. Απαλλαγμένοι από ιδεοληψίες πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό, με την παρούσα Κυβέρνηση φαντάζει καθημερινά ανέφικτο.

-Τέλος, ως κάτοικος της Ανατ.Αττικής και Δημότης Μαραθώνα, πως βλέπετε τις προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή?

Τόσο η ευρύτερη Ανατολική Αττική, όσο και, ειδικότερα, ο ιστορικός Δήμος Μαραθώνα είναι ευλογημένος τόπος, με απίστευτες δυνατότητες. Ο συνδυασμός του φυσικού κάλλους, της εγγύτητας με το κέντρο της Αθήνας και το πλήθος των συνδυαζόμενων μεταφορικών κόμβων δημιουργούν συνθήκες προς αξιοποίηση. Απαιτούνται, λοιπόν, οι ειλικρινείς συνέργειες, η ανιδιοτελής διάθεση για προσφορά την οποία έχουν πλήθος συμπολιτών μας, το εντοπισμένο ενδιαφέρον για την καθημερινότητα κατοίκων και δημοτών, αλλά και ένα ειλικρινές όραμα που μπορούν να κάνουν τις ευρύτερες περιοχές σημείο εθνικής αναφοράς. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά!

-Κ. Κώτσηρα, αγαπητέ Γιώργο, σε ευχαριστούμε πολύ για όσα ενδιαφέροντα συζητήσαμε.

-Εγώ ευχαριστώ κ.Ζουγανέλη , ευχόμενος στους αναγνώστες σας καλό Φθινόπωρο και στους νεότερους αναγνώστες καλή σχολική χρονιά!

Rate this item
(0 votes)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή