Συνέντευξη Αντιδημάρχου Γ. Κοκκόλη - Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου

Γιώργος Κοκκόλης
Αντιδήμαρχος Πικερμίου, Παιδείας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης-Δήμος Ραφήνας Πικερμίου

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ  ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ

   Συνέντευξη στο Ζουγανέλη Ιωάννη

  (Συνεκδότη & Μanaging Partner Εφημερίδας Ζω)

  Κύριε Κοκκόλη,

  Αγαπητέ Γιώργο με αφορμή και με το νεαρό της ηλικίας σου θα μου επιτρέψεις να μιλήσουμε στον Ενικό.

  •  Γιώργο από πότε σου άρεσε η πολιτική; Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την τοπική  αυτοδιοίκηση;

-Λένε πως ακόμα και αν δεν ασχολείσαι με τη πολιτική, το πρόβλημα είναι, ότι η πολιτική ασχολείται με εσένα – οπότε θα σας πω ότι πάντα είχα αυτό το ενδιαφέρον και πάντα αντιλαμβανόμουν τον άνθρωπο ως «δημόσιο ον», κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τις σπουδές αλλά και τη δημοσιογραφία, οδήγησαν σε ένα αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο. Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με… ενέπλεξαν ο Βασίλης Πιστικίδης και ο Βαγγέλης Μπουρνούς – εκεί ανακάλυψα κυριολεκτικά πόσο περίπλοκος αλλά και συνάμα μαγικός κόσμος είναι παρά τα όσα λέγονται. Τα πάντα στη ζωή είναι πολιτικά και κάθε τι το πολιτικό ξεκινά κατά τόπους – συνεπώς θεωρώ ότι αυτή είναι η οδός για όποιον θέλει να αλλάξει όλα αυτά που μας ενοχλούν γύρω μας. Η Αυτοδιοίκηση σου δίνει τη δυνατότητα να το κάνεις και σου προσφέρει το μοναδικό προνόμιο να δρέψεις και τους καρπούς αυτής της προσπάθειας.  

  •  Η μικρή σου ηλικία αντιμετωπίζεται θετικά από τον κόσμο; Από τους όμοιούς σου δημοτικούς συμβούλους;

-Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια «γοητευτική αμηχανία». Από τη μία πλευρά χαίρονται να βλέπουν νέους ανθρώπους, από την άλλη δεν ξέρουν αν μπορείς να αντέξεις. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της ηλικίας είναι ότι σου επιτρέπει να περνάς απαρατήρητος και να κάνεις δουλειά. Από εκεί και πέρα πρέπει να αποδεικνύεις κάθε μέρα ότι μπορείς να σταθείς σε κάτι τόσο πολύπλοκο και κυρίως να προετοιμαστείς για το επόμενο στάδιο που δεν θα είναι μέτρο κρίσης το νεαρό της ηλικίας, αλλά το έργο που έχεις κάνει.

  • Η πανεπιστημιακή σου σταδιοδρομία έχει βοηθήσει να «σταθείς» καλύτερα στον ρόλο του Αντιδημάρχου Παιδείας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης;

-Οπωσδήποτε οι σπουδές αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο το οποίο ο καθένας βρίσκει διαρκώς μπροστά του και νιώθω τυχερός που είχα τη δυνατότητα να φοιτήσω τόσο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και στο LSE και το Harvard. Σαφώς η επαφή με την Πολιτική Επιστήμη και τη Δημόσια Διοίκηση προσφέρει πλεονεκτήματα στην αντίληψη, ωστόσο το πραγματικό «σχολείο» είναι στην καθημερινή τριβή, όπου η θεωρία συμπληρώνεται με την πράξη.

  • Η Δυαρχία Πιστικίδη-Μπουρνούς δείχνει αποτελεσματική ενώ βλέπουμε έργο τόσο στον τομέα της παιδείας αλλά και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θέλετε να μας πείτε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που αναλάβατε;

-Γενικώς το σύστημα της δυαρχίας φαίνεται πως αποτελεί μοντέλο και παράδειγμα προς μίμηση, τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα όσο και την δημοκρατικότητα. Σε ότι αφορά την παιδεία γίνεται συστηματική προσπάθεια για αναβάθμιση αλλά και κατασκευή νέων σχολικών μονάδων. Ενδεικτικά αναφέρω πως το 2ο Γυμνάσιο Ραφήνας μπαίνει από τις Κτιριακές Υποδομές προς δημοπράτηση, όπως και ο νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός στο Πικέρμι τον οποίο θα κατασκευάσουμε με πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Παράλληλα με τους δύο φορείς αλλά και με δημοτικούς πόρους προχωρούμε σε αναβάθμιση των υπαρχόντων σχολικών κτηρίων. Ως προς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση καταφέραμε να γίνουμε ο πρώτος φορέας του Δημοσίου που διέθεσε περί τα 70 σύνολα ανοικτών δεδομένων στη διάθεση των πολιτών, παίρνοντας εύσημα από το Υπουργείο Εσωτερικών ενώ πρόσφατα ενεργοποιήσαμε το ψηφιακό πρωτόκολλο με στόχο η διακίνηση των εγγράφων να γίνεται ηλεκτρονικά, κάνοντας έτσι σημαντική οικονομία κλίμακας.

  • Μιλήστε μας για το Κέντρο Υγείας Ραφήνας και την24ωρη λειτουργία του ;

-Το Κέντρο Υγείας Ραφήνας είναι μια εξαιρετική περίπτωση, η οποία βάζει τα κράσπεδα για ένα άλλο μοντέλο αντίληψης των σχέσεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Χάρη στη γενναιοδωρία του κ. Αθανασίου Μαρτίνου, το Κέντρο Υγείας έγινε πρότυπο για όλη την βορειοανατολική Αττική με εξαιρετικά υψηλές προδιαγραφές. Πιέσαμε συστηματικά και κερδίσαμε το στοίχημα για την 24ωρη λειτουργία του παρά τις προσπάθειες κάποιων να δημιουργήσουν προβλήματα βλέποντας τα πάντα υπό το πρίσμα του τοπικισμού. Δεν έχουμε αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι η πρωτοβάθμια βαθμίδα Υγείας – είμαστε τυχεροί τόσο στη Ραφήνα, όσο και στο Μαραθώνα και τα Σπάτα που έχουμε μια τέτοια δομή κοντά μας.

  • Τι προβλήματα αντιμετωπίζει ο δήμος μας και ποια από αυτά θα καταφέρετε να λυθούν άμεσα;

-Τα «πετράδια του Στέμματος» είναι η αποχέτευση και η σχέση μας με το λιμάνι, τα οποία όπως αντιλαμβάνεστε ανοίγουν μια ολόκληρη «βεντάλια» ζητημάτων που είναι εξαιρετικά κρίσιμα. Ως προς την αποχέτευση, η συμφωνία μας με την απόφαση της Διυπουργικής για το ΕΕΛ στο Πλατύ Χωράφι θα προχωρήσει το ζήτημα και αν όλα γίνουν «καλώς καμωμένα» θα δούμε το έργο να υλοποιείται μέχρι το 2021. Υπάρχει φόβος και προκατάληψη, αλλά εκτιμώ πως το έργο θα αποτελεί ορόσημο ορθής διαχείρισης των λυμάτων και θα αναβαθμίσει το περιβάλλον της περιοχής. Δυστυχώς με το λιμάνι της Ραφήνας- το οποίο θυμίζω ότι είναι Ανώνυμη Εταιρεία υπό το ΤΑΙΠΕΔ- οι σχέσεις μας είναι δύσκολες και θα παραμείνουν έτσι όσο ο Δήμος δεν έχει λόγο στην αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και όσο το λιμάνι αναπτύσσεται χωρίς να σέβεται τόσο τη Ραφήνα όσο και το Πικέρμι που υποφέρουν λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Χρειάζεται συναντίληψη και κοινός σχεδιασμός – η μονομερής παρουσίαση masterplan που αφορούν 350 μέτρα δεν είναι σοβαρή προσέγγιση.

  • Πρόσφατα αναδειχθήκατε 5ος στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ενώ φαίνεται ότι η δράση σας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του αρχηγού σας Κυριάκου Μητσοτάκη. Πιστεύετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πράξη την ανανέωση και την ανασυγκρότηση του κόμματος;

-Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτέλεσε σημείο τομής για τη Νέα Δημοκρατία, διότι εξ αρχής θεωρείτο «αουτσάιντερ» και «γόνος». Η ιδεολογική του συνέπεια και η μεταρρυθμιστική του στάση έφεραν νέο κόσμο στο κόμμα, κόσμο που δίσταζε να προσεγγίσει τη ΝΔ - μεταξύ των οποίων και εγώ. Ήδη στις ομάδες του Προγράμματος και τις Γραμματείες συντελείται χωρίς υπερβολή μια μικρή κοσμογονία- εξαιρετικά στελέχη του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα που ήταν αδιάφορα ως καχύποπτα έρχονται και προσφέρουν και καταθέτουν ιδέες. Αυτή είναι μια τεράστια τομή και παρακαταθήκη και νομίζω πως όσο ο καιρός περνά τόσο πιο ξεκάθαρο θα είναι πως η Νέα Δημοκρατία γίνεται ένα ανοικτό κόμμα με οργανική σχέση με την κοινωνία.

  • Σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση και σας καλέσει ο αρχηγός να αναλάβετε θέση στην κυβέρνηση ή στο κόμμα θα αφήνατε την θέση του Αντιδημάρχου ή τα τοπικά προβλήματα είναι πάνω από την κεντρική πολιτική;

-Δεν αντιλαμβάνομαι την πολιτική σαν «μουσικές καρέκλες» που αφήνεις τη μία για να πιάσεις την άλλη. Πιστεύω στην πολιτική ατζέντα και στο κοινωνικό συμβόλαιο που υπογράφει κανείς όταν τον εμπιστεύονται οι πολίτες. Για αυτό θα δώσουμε τη μάχη για να πείσουμε τους πολίτες ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα μέσα από μια μεταρρυθμιστική ατζέντα με άξονα αναφοράς την κοινωνία. Όλα τα υπόλοιπα είναι πολύ μικρά μπροστά σε αυτό το στοίχημα.

  • Θα συμβούλευες και άλλους νέους να ασχοληθούν με την πολιτική ή είναι για εκείνους με “γερό στομάχι” όπως λένε;

-Είναι απαραίτητο και αναγκαίο οι νέοι άνθρωποι να ασχοληθούν, να «ψηθούν» με τα κοινά. Δυστυχώς η ενασχόληση των νέων με την πολιτική πάσχει σε δύο σκέλη - στο σημείο που οι μεγαλύτεροι μας περιφέρουν ως… αρκούδες στο χωριό για να δείξουν πως είναι υπέρ της ανανέωσης και βεβαίως στην ψευδαίσθηση πολλών συνομηλίκων ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν υπουργεία. Χρειάζεται υπομονή και σεμνότητα, όχι βιασύνη.

 Σε ευχαριστώ Γιώργο για τον χρόνο σου.

Rate this item
(0 votes)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή