Συνέντευξη Βαγγέλη Μπουρνούς Αντιδήμαρχου Δήμου Ραφήνας: «Αναστήσαμε» το δήμο μας και δημιουργούμε μια σύγχρονη πόλη

 Ένα λαμπερό πρόσωπο στην τοπική αυτοδιοίκηση και σημείο αναφοράς αποτελεί ο σημερινός αντιδήμαρχος –και αυριανός δήμαρχος- Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς. Η πρωτόγνωρη, για τα αυτοδιοικητικά δεδομένα, συμφωνία συνεργασίας με τον Βασίλη Πιστικίδη «τάραξε» τα νερά του δήμου τους αλλά και πανελληνίως και έδωσε τον άνεμο νίκης. Σήμερα αυτή η συνεργασία αναδύει «άρωμα» δημιουργίας και εκσυγχρονισμού, αφού όλα τα κακώς κείμενα αλλάζουν και απ’άκρη σε άκρη ο δήμος είναι ένα απέραντο εργοτάξιο.

Η συζήτηση πάντα με τον Βαγγέλη Μπουρνούς είναι απρόβλεπτη, αφού πάντα κάτι νέο έχει να μας πει από το σχεδιασμό που υπάρχει για να οδηγηθεί ο δήμος σε άλλο επίπεδο και να γίνει μια πραγματικά smart city και αυτό επιχειρήσαμε όπως θα δείτε παρακάτω.

Πρόσφατα, σε μια ομολογουμένως δεικτική κίνηση συνοχής της δημοτικής σας παρατάξεως, το δημοτικό σας συμβούλιο υπερψήφισε την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής για αποχέτευση στο Πλατύ Χωράφι. Δεν υπολογίσατε αντιδράσεις και ψηφίσατε Ναι στην αποχέτευση. Τι σημαίνει για το δήμο σας αλλά και για εσάς προσωπικά αυτή σας η απόφαση;

Ως δημοτική παράταξη -αλλά και προσωπικά- είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά να λύσουμε το θέμα της αποχέτευσης. Η πόλη και οι κάτοικοι δεν αντέχανε άλλο. Τα βοθρολύματα ρέουν στους δρόμους – από τις παραθαλάσσιες περιοχές έως τους ορεινούς μας όγκους- και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας.

Προτείναμε πολλές εναλλακτικές λύσεις. Κατά την άποψή μου απορρίφθηκαν όχι με αντικειμενικά κριτήρια αλλά δεν θέλω σ’αυτή τη φάση να επεκταθώ.

Η πραγματικότητα σήμερα για την υλοποίηση Βιολογικού μας οδηγεί στη λύση Πλατύ Χωράφι. Δεν ήταν η χωροθέτηση αυτή η βέλτιστη πρόταση, αλλά τελικά αποτελεί τη ΛΥΣΗ. Εκεί θα δημιουργηθεί ένας τριτοβάθμιος κλειστού τύπου Βιολογικός, με επαναχρησιμοποίηση των υδάτων. Μια σύγχρονη εγκατάσταση που θα αναβαθμίσει το περιβάλλον.

Η πρόκληση ήταν μεγάλη και τις προκλήσεις δεν τις αρνούμαι ποτέ.

Αποφασίσαμε ως παράταξη για το μέλλον. Αποφασίσαμε για λύση και σταθήκαμε μακριά από δρόμους και προτάσεις που οδηγούσαν σε ΜΗ λύση του ζητήματος,  που κατέθεσαν οι άλλες δημοτικές δυνάμεις, οι οποίες πρότειναν αναβολή με διάφορες δικαιολογίες.

Επειδή δεν μασάτε ποτέ τα λόγια σας, για ποιους χτυπά η καμπάνα;

Δεν μου προξένησε εντύπωση η θέση της κα Τόκα, η οποία ήταν σταθερή κατά της μη χωροθέτησης Βιολογικού στο Πλατύ Χωράφι. Δεν συμμερίζομαι τις απόψεις της αλλά μπορώ να τις ακούσω. Το ίδιο και του εκπροσώπου του ΚΚΕ κου Τσαλαπατάνη που και αυτός μίλησε με το γνωστό πολιτικό λόγο που όλα τα βλέπει διαπλεκόμενα. Όχι ότι κάποιες φορές δεν είναι.

Στη προοπτική να πάμε τον τόπο μας μπροστά, εντύπωση πραγματικά μου προκάλεσε η αρνητική στάση του κ. Βασιλόπουλου στο θέμα της επίτευξης λύσης για την αποχέτευση του δήμου μας, ο οποίος μάλιστα θέλει να παρουσιάσει ένα δήθεν τεχνοκρατικό προφίλ. Με ξάφνιασε και η μικροπολιτική προσέγγιση του κ. Φαφούτη και της παράταξης που ανήκει (παράταξη Αδαμόπουλουπου), που και αυτός επιθυμεί να παρουσιάσει ένα αυτοδιοικητικό προφίλ, αλλά οι θέσεις του συνεχώς κινούνται μακριά από την επίτευξη λύσεων.

Πρέπει αμφότεροι να γνωρίζουν ότι το δίκαιο δεν είναι με αυτούς που φωνασκούν και δεν μετριέται με αριθμούς. Το δίκαιο έχει ρίζες και στηρίζεται με απόψεις.

¨Όλα όμως στο τέλος κρίνονται από τους πολίτες. Όλοι οφείλουμε να παρουσιάζουμε ξεκάθαρα τις απόψεις μας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Σχεδιάζετε σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, υποδομές εκπαίδευσης, υποδομές πολιτισμού, αναπλάσεις, έργα υποδομής και υλοποιείται φαίνεται ένα ξεκάθαρο στρατηγικό σχεδιασμό. Που θα σταματήσετε;

Πράγματι αυτή τη στιγμή υλοποιήσαμε -και παραδώσαμε προς χρήση- δυο δίδυμες αθλητικές εγκαταστάσεις (ανοικτό και κλειστό γήπεδο) σε Διασταύρωση και Διώνη. Της Διασταύρωσης χορηγία του Θανάση Μαρτίνου, μετά από άιτημά μας. Το αθλητικό κέντρο Διώνης περιλαμβάνει –εκτός του κλειστού γηπέδου- και το ανοικτό γήπεδο, το οποίο είναι ένας εκπληκτικός χώρος με συνθετικό τάπητα 5ης γενιάς, ολλανδικής προέλευσης και προδιαγραφών ΦΙΦΑ, που πήρε ήδη αδειοδότηση. Δημοπρατούμε επίσης - εντός του καλοκαιριού του 2016- το μεγάλο αθλητικό κέντρο της Αρίωνος, αρχικού προϋπολογισμού 1.050.000 ευρώ και ανακατασκευάζουμε εντός του καλοκαιριού το παλαιό γήπεδο Ραφήνας.

Ταυτόχρονα δημοπρατούμε- προς το τέλος του έτους- τον παιδικό σταθμό στο Πικέρμι, όπου εκεί επίσης παραδίδουμε - πριν το φετινό Σεπτέμβριο- την αποκατάσταση του δρόμου της Αχαιών προϋπολογισμού 800.000 ευρώ και ολοκληρώσαμε για δημοπράτηση το νέο Γυμνάσιο Ραφήνας στη Διασταύρωση.

Εκσυγχρονίζουμε το στόλο μας, αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες, δημιουργούμε ένα ψηφιακό δήμο. Δημοπρατούμε έργα ανάπλασης (πλατεία ταχυδρομείου Ραφήνας), πιστοποιούμε τις παιδικές χαρές του δήμου μας, κάνουμε έργα οδοποιίας και αναβαθμίζουμε προϋπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Παραδώσαμε το νέο σπίτι του πολιτισμού στο δήμο μας, το νέο κτηριακό συγκρότημα του Πνευματικού Κέντρου και υλοποιούμε δομές κοινωνικής συνοχής (Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο)

Βαδίζουμε πράγματι βάσει ενός κεντρικού σχεδιασμού, ο οποίος φτάνει στο επίπεδο να παραδώσουμε μια σύγχρονη πόλη. Αξίζει να πούμε ότι σε 1,5 χρόνο έχουμε υλοποιήσει το 75% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων.

Παράγουμε έργο με στοιχεία και όχι με λόγια

 

Όλα σ’αυτή την πορεία είναι τόσο εύκολα, όσο ακούγονται;

Αντιθέτως. Υπάρχουν δυσκολίες που συνεχώς ξεπερνιούνται. Συγκρούσεις γόνιμες και άλλες που οδηγούν σε ‘ρίξεις με παλαιές νοοτροπίες διαχείρισης. Όλοι μαζί όμως κοιτάμε μπροστά και δεν μένουμε στο τι μας στεναχώρησε αλλά στο τι μπορούμε να απολάυσουμε από τα αποτελέσματα της συλλογικής δουλειάς, υπηρεσιακών και αιρετών παραγόντων.

Είστε αναμφισβήτητα γνώστης των αυτοδιοικητικών πραγμάτων. Λάθη γίνονται και πόσο αυτά επηρεάζουν την πορεία της δημοτικής σας αρχής;

Λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν δουλεύουν. Εμείς δουλεύουμε από τις 7.00 το πρωί έως το 22.00 το βράδυ πολλές φορές. Αδιάψευστος μάρτυρας το φως του γραφείου μου και οι ανοικτές –έως εκείνη την ώρα- πόρτες του δήμου και του γραφείου μου. Φυσικά προσωπικά κάνω και λάθη, αλλά προσπαθώ να τα διορθώσω και να προχωρήσω παρακάτω. Ταυτόχρονα-λόγω εμπειρίας- έρχομαι  να «σκουπίσω» λάθη άλλων. Δεν με  ενοχλεί η δουλειά. Μόνο δεν θέλω στη ζωή μου την μεμψιμοιρία. Μπορούμε όλοι καλύτερα και αυτό έχω κεντρικό σύνθημα στη ζωή μου. Αντιμετωπίζω τον πολίτη ωσάν να έχει πάντα δίκιο (έχει δεν έχει) και ακούω με προσοχή τα προβλήματά του, προσπαθώντας να δώσω λύσεις.

Αυτή η δημοτική αρχή απέδειξε ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά. Δουλεύουμε όλοι αγόγγυστα και παράγουμε έργο χειροπιαστό. Αφήσαμε τα λόγια και ‘έχουμε σηκώσει τα μανίκια από την αρχή. Θέλουμε το χειροκρότημα στην έξοδο και δεν το επιδιώξαμε συνειδητά στην είσοδο.

Ελεύθερος χρόνος υπάρχει;

Ο χρόνος ήταν πάντα σχετική έννοια. Με τον τρόπο που εννοείται εσείς η απάντηση είναι όχι και συμφωνεί μαζί σας και η οικογένειά μου, που με βλέπει ελαχιστότατα.

Όμως επειδή δεν χαρακτηρίζομαι από μονοδιάστατη αντιμετώπιση και συγχρόνως έχω τη δυνατότητα να διαχειρίζομαι παράλληλα πολλά αντικείμενα μπορώ να πω ότι βρίσκω και στιγμές χαλάρωσης. Όταν θέλεις στη ζωή κάτι δυνατά, μπορεί να το πετύχεις. Τι είναι αυτό; Προφανώς όχι η «δόξα». Δεν ήμουν ποτέ οπαδός της. Επιθυμώ όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου να φύγω με αξιοπρέπεια, όπως και να διατηρήσω αλλά και να διευρύνω τους πραγματικούς μου φίλους.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που αφιερώσατε και σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα.

Σας ευχαριστώ και από μεριάς μου και εύχομαι σε εσάς και τους αναγνώστες σας Καλή Ανάσταση. Ανάσταση Θρησκευτική αλλά και Προσωπική, γιατί βιώνουμε όλοι δύσκολες καταστάσεις.

Rate this item
(0 votes)

Facebook Fanpage

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα συνεργατών και αναγνωστών, τα οποία δημοσιεύονται με ευθύνη του συντάκτη του άρθρου κάθε φορά, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές.
 
Για την δημοσίευση άρθρου, Δελτίου Τύπου, ενημέρωσης, παραπόνου κλπ. επικοινωνήστε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
Τηλ.: 2103009878
Κιν.: 6947916568 
Viber: 6947916568
Κύλιση στην Αρχή